Vörös festékkel fújták le a Kis hableány szobrát Koppenhágában

Az ikonikus nevezetességet állatvédők rongálhatták meg, így válaszolva a Dániához tartozó Feröer-szigeteken zajló bálnavadászatra.

“Dánia megvédi a Feröer-szigetek bálnáit” – olvasható Koppenhága egyik legismertebb szobra előtt. A feliratot vörös festékszóróval fújták fel ismeretlenek, ahogy magát a szobrot is lefújták, így az most egészen más látványt nyújt, mint korábban. A koppenhágai rendőrség Twitterén elismerte az esetet, amit vandalizmusnak nevezett és azt is jelezte, hogy már vizsgálják az ügyet.

Az állatvédők a Dániához tartozó Feröer-szigetek közelében élő bálnák leölése ellen tiltakoztak az akcióval, ott ugyanis még mindig dívik a világ sok pontján már betiltott bálnavadászat. A “grandadrap” nevű hagyomány nem más, mint egy kegyetlen szokás, melynek során a pilótabálnákat becsalogatják egy öbölbe vagy fjordba, ahol hosszú késekkel lemészárolják őket.

A The Local beszámolója szerint egy környezetvédő szervezet, a Sea Shephers már 135.000 aláírást gyűjtött. Ezeket az EU illetékes szerveihez eljuttatva akarják ösztönözni a döntéshozókat: tiltsák be a Feröeren zajló bálnavadászatot.

A híres szobor életében nem ez az első eset, amikor megrongálják. Az Andersen meséjéből ismert sellő bronzból készült mását korábban is lefújták már festékkel, sőt, volt, amikor a tengerbe dobták, fejét burkával takarták le, de egyszer el is lopták és a kezét is levágták ismeretlenek.

Fotó: Instagram – Johannesbech

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez