Tíz beteget segített a halálba a dániai eutanázia-csoport

Az orvosok tudják, hogy akár börtönbe is zárhatják őket tevékenységükért, de nem adják fel, és tovább harcolnak Dániában az eutanázia engedélyezéséért.

„Nem értjük, miért kell az embereknek vonat elé ugraniuk, vagy fejbe lőniük magukat. Miért nem lehet nekik megengedni, hogy elaltassák őket a megfelelő módon?” – teszi fel a kérdést Svend Lings, az Orvosok az Aktív Eutanáziáért szervezet munkatársa a Radio24syv műsorában. Neki nyugalmazott orvosként az a szerepe, hogy átveszi a betegektől a kérelmeket, majd továbbítja a szervezet további nyolc doktorának, akik a leleteket tanulmányozva eldöntik, hogy foglalkoznak-e a kéréssel.

A szervezet eddig 10 embert halálához asszisztált, azzal, hogy segítettek a betegeknek olyan gyógyszerek kombinációjához hozzájutni, amelyekkel később végeztek magukkal. A The Local dán kiadása szerint ezek altatók és hányás elleni szerek voltak.

A csoport saját honlappal is rendelkezik, az ott közölt információk szerint elsősorban a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkön szeretnének segíteni, de azt is sugallják, hogy bizonyos esetekben a tartós, de eredménytelen kezelésen átesett, súlyos depresszióra is megoldás lehet az eutanázia. Lise Møller, a Dán Orvosok Szövetségén belüli etikai bizottság vezetője azonban aggódik a hírek hallatán, és nem szeretné, ha a jövőben több embert is bevonnának a programba.

Az orvosok feltehetőleg azonban már nem sokáig végezhetik tevékenységüket, a rendőrség ugyanis vizsgálatot indított az ügyben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez