Ne temessetek el – könyörög a bombától haldokló kis kölyök

A hatéves jemeni kisfiú haldoklik a képeken. Egy szaúdi bomba repesze találta el a polgárháborúban, amiben a Rijád vezette koalíció a síita huszik által elzavart előző elnököt próbálja visszaültetni a székébe.

A sebesült kis kölyök, Fareed Shawky fekszik a kórházi ágyon, az ingje véres, farmerjét komoly bőröv tartja, és azért könyörög a családjának meg a doktoroknak, hogy ne temessék el. Az orvosok nyugtatgatják, azt mondják neki, mindjárt jobban lesz. Nem lett. Meghalt.

Ő az egyike annak az 5 ezer embernek, akik a szaúdiak jemeni bombázásaiban vesztették életüket március óta. Az ENSZ szerint minden tizedik gyerek volt még közülük.

A kis Fareed utolsó óráit Ahmed Basha fotóriporter örökítette meg. Ő mesélte el a hozzá tartozó történetet is. “A bomba egy házra esett, Taizban. Láttam, ahogy legalább öt gyereket, akik abban a házban játszottak, motorokkal kórházba visznek. Köztük őt is. Szégyen, hogy az emberek nem tudtak rá jobban vigyázni, amíg még életben volt. A szavai mindig velem maradnak.”

Az Unicef jemeni képviselője azt mondja: a gyerekek álmait és reményeit darabokra tépik a bombák. Az otthonaik, az iskoláik, a közösségeik megsemmisülnek, és az életüket is egyre inkább fenyegetik a betegségek és az alultápláltság. Meg a bombák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez