10 év börtönt kaptak a szülők, akik gyerekeikkel együtt csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihádharcosaihoz

A két férfi családdal együtt indult el Ausztriából Szíriába három évvel ezelőtt, ahol a gyerekeknek kivégzésekről kellett nézniük videókat, az egyik pedig még személyesen is látott egy lefejezést.

A grazi bíróság 10 év börtönre ítélte annak a két házaspárnak a tagjait, akik 2014 decemberében családjukkal együtt elutaztak Szíriába, majd ott az Iszlám Állam egyik kiképzőközpontjában éltek, egészen 2016 áprilisáig. A nyolc gyermeknek ez idő alatt a terroristaszervezet által véghez vitt kivégzésekről kellett nézniük videófelvételeket. A nyolc gyermek közül a legkisebb még csak két éves volt ekkor, egy hét éves fiú pedig személyesen is jelen volt az egyik fejezésnél.

Az egyik apa azzal védekezett, hogy ők csak 10-12 napot akartak eltölteni Szíriában, mert azt hallották Grazban az egyik mecsetben, hogy az Iszlám Állam központjában az iszlám törvényei szerint élhetnek, a gyerekekkel és a nőkkel együtt, szabadságban. A váddal szemben tagadta, hogy tagjává váltak volna a terroristaszervezetnek. 2016 áprilisában Törökországba menekültek Szíriából, majd onnan tértek vissza Grazba. Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt mondta, hogy a bíróságnak az a célja, hogy megmutassa, Ausztriában az ilyen és ehhez hasonló esetek nem elfogadhatóak – számolt be róla az AFP.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez