Női rekord a francia parlamentben, ahol Macron pártja abszolút többséget szerzett

223 nő került be a francia képviselőházba a hétvégi választások eredményeképp. Ez rekord, hiszen több mint 38%-ot jelent az 577 fős parlamentben.

Macron elnök hívei 360 helyet szereztek meg a még nem végleges adatok szerint. Ez abszolút többséget jelent, de valamivel kisebb arányban a vártnál. Ennek okát a szakértők a rekord méretű tartózkodásban látják.

A két hagyományos nagy párt történelmi vereséget szenvedett. A jobboldal 131 képviselői helyre számíthat, a szocialisták és híveik pedig 44-re. Mindkét párt elismerte vereségét. A szocialista párt vezetője lemondott tisztségéről. A szélsőbaloldal, melyet az egykori szocialista Mélenchon vezet, viszonylag jól szerepelt. 18 képviselői helyre számíthat, igy önálló frakciót alkothat a parlamentben. Elmaradt tőlük a Nemzeti Front. Marine Le Pen asszony pártja nyolc képviselői helyet szerzett. Maga Marine Le Pen bejutott a párizsi parlamentbe. Korábban az európai parlament képviselője volt. Mindkét utóbbi párt ellenzi Macron elnök reform-elképzeléseit, melyek elsősorban a munka törvénykönyvére vonatkoznak. A szakszervezetek máris jelezték: nem fogadják el szó nélkül, hogy a munka törvénykönyve a munkavállalók számára hátrányosan változzon meg.

A francia elnök rendeleti úton kívánja bevezetni reformjait még a nyáron. Macron szeretné felpörgetni a francia gazdaságot, majd az őszi németországi választások után megvalósítani a kétsebességes Európát. Ez egységes költségvetést jelentene az eurozóna számára. A következménye pedig az lenne, hogy az eurozónán kívüli államok kevesebb uniós pénzhez jutnának, mint eddig.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez