Elsöprő győzelmet aratott az elnök pártja Franciaországban

Abszolút többségre számíthat az új parlamentben Emmanuel Macron elnök, akinek két éve mèg pártja sem volt. Az első forduló eredményei alapján 400-455 mandátumra esélyes az államfő pártja az 577 tagú parlamentben.

Ez komoly támogatást jelent a fiatal elnöknek, aki nagyszabású reformokkal akarja felgyorsítani hazája gazdasági fejlődését. Igaz ez akkor is, ha figyelembe vesszük: a választópolgárok fele el sem ment szavazni. Vagyis a régi pártokból a franciák többsége kiábrándult, de távolról sem mindenki bízik az új elnök elképzeléseiben.

Emmanuel Macron olyan reformokat kíván bevezetni, melyek Németországot versenyképes országgá tették. Nemcsak Franciaországot, de az Európai Uniót is meg akarja reformálni. Kétsebességes Európát képzel el. Az egyikbe az eurozóna országai tartoznának bele. Itt egységes lenne a gazdaságpolitika, melyet egy közös pénzügyminiszter irányítana. A másik Európába tartoznának azok az országok, melyek nem léptek be az euróövezetbe. Ők élveznék a közös piac előnyeit, de nem kapnának számottevő támogatást Brüsszeltől. Macron szerint az EU-nak a jövőt kell finanszíroznia és nem az elmaradt régiók felzárkózását segíteni. Ami a bevándorlást illeti: nem a mennyiségi, hanem a minőségi szempontok jellemzik Macron elképzeléseit. Vagyis egyfajta agyelszívást képzel el a világ más részeiről az európai fejlődés felgyorsítására.

A francia elnök első számú partnerének Angela Merkel kancellárt tartja. Macron hevesen bírálta Donald Trumpot, amiért az kilépett a párizsi klímaegyezményből. Nem kevésbé kritikus Putyin orosz elnökkel kapcsolatban sem. Meg van győződve róla, hogy Oroszország az elnökválasztási kampány idején ellenfelét, Marine Le Pent támogatta és az orosz hackerek megpróbálták megzavarni az ő választási stábjának munkáját. Az elkötelezetten Európa-barát francia elnök bírálja mindazokat, akik Brüsszel bírálatát tűzik a zászlójukra. A francia elnök, aki abszolút többségre számíthat a parlamentben, olyan erős Európát képzel el, mely egyenrangú partnerként tárgyal az Egyesült Államokkal, Oroszországgal vagy épp Kínával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez