Jobboldali liberális Franciaország új miniszterelnöke

Edouard Philippe hamarosan összeállítja kormányát, melynek legközelebbi célja a júniusi parlamenti választások megnyerése.

Franciaország új elnökének ugyanis nincs parlamenti pártja, márpedig parlamenti többség nélkül nehezen hajthatja végre megígért reformjait. Macron elnök abban reménykedik, hogy a jobboldali liberális politikus kinevezésével megszerzi a többséget az 577 tagú párizsi parlamentben.

Ki az új francia miniszterelnök? Edouard Philippe 46 éves és éppúgy a neveztes államigazgatási főiskolán végzett, mint az államfő és mint a francia politikai elit döntő többsége. Eddig Le Havre polgármestere volt a konzervativ párt színeiben. Fiatal korában még a szocialista párt liberális szárnyát erősítette. Később a konzervativ pártban csinált karriert, ahol a mentora Alain Juppé volt. A liberális jobboldali politikus már többször is majdnem Franciaország elnöke lett, de végül Nicolas Sárközy, illetve Francois Fillon elütötte ettől. A konzervatívok előválasztási kampányában idén alulmaradt Francois Fillonnal szemben. Kabinetfőnöke ebben a harcban Edouard Philippe volt.

Ők tehát beálltak az új elnöki többségbe, de Fillon hívei nem. A konzervatívok vezetői “társbérletre” akarják kényszeríteni a köztársasági elnököt. Ez az a helyzet, amikor a parlamenti többség jelöli ki a miniszterelnököt, akivel azután az államfő együttműködésre kényszerül. Ez mindenképp korlátozná az új elnök mozgásterét és kérdésessé tenné azoknak a reformoknak a hatékonyságát, melyet Macron Franciaország és Európa modernizálása érdekében tervez.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez