Tiszta kezek politikája Franciaországban – lemondott az igazságügyi miniszter

Francois Bayrou, akinek centrista pártja az államfő szövetségese, képviselte a leghatározottabban Macron elnök politikáját, mely meg akarja szüntetni a korrupciót a politikai osztályban Franciaországban. Aztán kiderült, hogy Bayrou és pártjának tagjai állítólag nem szabályosan költöttek el uniós pénzeket.

Korábban ugyanilyen vádak miatt távozott már a kormány két másik minisztere. Mindketten cáfolták a vádakat, de nem kívántak az elnök terhére lenni. Emmanuel Macron és szövetségesei abszolút többséget szereztek a francia parlamentben. Ezt követően az elnök a korábbi miniszterelnöknek adott kormányfői megbízatást. Épp az új kormány megalakulásával magyarázhatók a lemondások.

Korábban a választási kampány során a konzervatívok vezetője, Fillon került össztűz alá, mert feleségét, illetve gyermekeit alkalmazta parlamenti asszisztensként, miközben a családtagok valószínűleg nem csináltak semmit sem. Persze azon kívül, hogy felvették a fizetést. Azóta is vizsgálat folyik az ügyben Fillon ellen, aki részben emiatt veszítette el az elnökválasztást. Bayrou épp erre az esetre hivatkozva jelentette be az új szabályokat, melyek szerint senki sem alkalmazhat családtagot parlamenti asszisztensként. Érdemes megemlíteni, hogy hasonló vizsgálat folyik Marine Le Pen asszony és pártja ellen is, mert az uniós pénzeket ők is olyan asszisztensekre költötték, akik valójában nem csináltak semmit. Marine Le Pen asszony ezért ki is vált az Európai Parlamentből, ahol képviselő volt. Ezentúl Párizsban a Bourbon palotában lesz képviselő. Pártja ugyanis nyolc helyet szerzett a hétvégi parlamenti választáson. Ez nem teszi lehetővé frakció alakítását a párizsi parlamentben, de Marine Le Pen asszonynak lehetősége lesz arra, hogy elmondja kritikáját Macron elnök reformpolitikájával kapcsolatban.

Bayrou lemondása közvetlenül nem veszélyezteti Macron reformpolitikáját, mert az elnök pártjának nélküle is többség van a parlamentben. Mégiscsak problémát jelenthet a jövőben, hiszen a reformoknak nagyon sok az ellenzője Franciaországban. A szakszervezetek máris közölték: tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a nyáron, ha Macron elnök végre akarja hajtani a munka törvénykönyvének módosítását. Macron reformjainak egyik legfőbb célja a rugalmas munkaerőpiac, vagyis az élethosszig tartó állások megszüntetése. Franciaországban nagyon nehéz kirúgni valakit az állásából, a közszolgálatban pedig szinte lehetetlen. Ezért a külföldi vállalkozók kétszer is meggondolják, hogy Franciaországba hozzák-e a pénzüket? A munkanélküliség jelenleg kétszer olyan magas Franciaországban, mint Németországban – csaknem 10%. Ezen akar reformjaival változtatni Macron elnök, aki most elveszítette egyik legfontosabb szövetségesét, Bayrou igazságügyi minisztert.

Fotó: Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez