A Halál völgyében csaknem 53 fokot mértek – négy halottja van az amerikai hőhullámnak

Egy apa és fia Új-Mexikó államban halt meg, ahol kirándultak egy nemzeti parkban. Egy 87 éves nőt és egy 72 éves férfit Santa Clara megyében találtak holtan Kaliforniában. Mind a négy esetben az elviselhetetlen hőség volt a halál oka. A Halál völgyében, Kaliforniában 52,8 fokot mértek.

Arizonában, Phoenix-ben 20 repülőjáratot töröltek. Az ok? A forróság! A forró levegő ugyanis kevésbé sűrű és csökkenti a motorok teljesítményét. Ráadásul a repülőtér le- és felszálló pályái is felforrósodnak a tűző napon – egyes helyeken 65 fokot mértek! Ez már veszélyezteti az egészséget.

Talán mégsem kellett volna kilépni a klímaegyezményből – írják azok az amerikai lapok, melyek kevéssé szimpatizálnak Donald Trump döntésével. Az emberiség egyharmada már most is ki van téve a gyilkos hőhullámoknak, de ha a klímaegyezményt nem tartják be, akkor ez az arány háromnegyedre emelkedhet. Az USA délnyugati része eddig is veszélyeztetett terület volt, de Kaliforniában, a Halál völgyében most először mértek 52,8 fokot a kora délutáni órákban, amikor leggyilkosabb a hőség hatása az emberekre…

Fotó: a Halál völgye / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez