Életveszélyes hőhullámok fenyegetik az emberiség egyharmadát

Ha nem változik semmi és a melegházhatást kiváltó gázok kibocsátása folytatódik, akkor a századfordulóra már az emberiség háromnegyedét érinthetik az életveszélyes hőhullámok. Ezt jósolja egy orvoscsoport, mely Hawaii egyetemén vizsgálta meg a hőhullámok hatását 1980 és 2014 között.

2003-ban például, amikor nagy hőhullám volt Európában, több, mint 70 ezren haltak meg emiatt! Oroszországban 2010-ben pusztított nagy hőhullám: több, mint 55 ezer plusz halott. Egyedül Moszkvában több mint 11 ezer! A nagyvárosokban ugyanis hőközpontok alakulhatnak ki, ahol messze az átlag felett van a hőmérséklet. Ráadásul a nagyvárosokban az északi féltekén gyorsan öregszik a lakosság. Az idősebb korcsoport pedig fokozottan veszélyeztetett a hőhullámok idején.

2000-ben 20 olyan nap volt, amikor a hőhullám életveszélyessé vált a Föld felszínének 13%-án, ahol a lakosság 30%-a él. Különösen veszélyesek a hőhullámok a trópusokon, mert ott magas a páratartalom. Az orvoskutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hőhullám akkor válik életveszélyessé, ha a páratartalom is magas. A Nature Climate Change című szaklapban közzétett tanulmány modellezni próbálja a jövőt is. A legkedvezőbb forgatókönyv az, ha csak 1 Celsius fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet 2100-ig. Ehhez nagyon precízen be kellene tartani a klímaegyezményt, melyből az USA épp mostanában lépett ki. Ebben az esetben is a gyilkos hőhullámok Földünk felszínének 27%-án válhatnak életveszélyessé, ott él viszont az emberiség csaknem fele (48%). Ez tehát az optimista jóslat.

És milyen a pesszimista? Ez azzal számol, hogy átlagosan 3,7 Celsius fokkal növekszik az átlaghőmérséklet a Földön. Ennek hatására a gyilkos hőhullámok bolygónk felszínének a 47%-ra kiterjednének. Ezeken a területeken élne akkor az emberiség csaknem háromnegyede (74%). Minthogy a népesség rohamosan öregszik a legtöbb országban, ezért a gyilkos hőhullámok hatása is jóval erősebb lehet – jósolják a kutatók, akik szerint nem vagyunk egészen tisztában azzal, hogy a hőség hatására sokan életveszélyes állapotba kerülhetnek akkor is, ha egyébként egészségesnek tartják magukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez