Egymás után csempésztetik ki a feleségeiket az ostromlott városokból az iszlamisták

Akár jószántukból mentek férjhez az Iszlám Állam fegyvereseihez, akár kényszerből, a dzsihádharcosok feleségei gyerekeikkel együtt egymás után hagyják el az ISIS iraki “fővárosát”, ahol már szorul a férjeik nyaka körül a hurok.

“Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy végre hazajussunk a saját hazánkba” – mondta egyikük név nélkül az Al Arabiya hírtelevíziónak. “Bánjuk már, hogy idejöttünk és csatlakoztunk a férjünkhöz.”

Az iraki erők hétfőn megszerezték az ellenőrzést az al-Faruk negyed fölött is Moszul óvárosának északnyugati részén. Pont szemben a történelmi al-Nuri mecsettel, melyet a múlt héten romboltak le az iszlamisták. 

Közben Rakkában, az Iszlám Állam szíriai “fővárosában” az amerikaiak által támogatott erők visszafoglalták a város egyik negyedét az iszlamistáktól – alig három héttel azután, hogy először jutottak be a városba. Erről egy megfigyelő csoport jelentése alapján számolt be az Al Arabiya.

Ott is egymás után próbálnak kijutni a városból az ISIS-feleségek. Egyikük, Núr al-Huda al-Kasszim arról beszélt a szaúdi hírtelevíziónak, hogy a férje segített neki: ő beszélte rá arra, hogy adja ki magát véletlenül ott rekedt civilnek és meneküljön el a rakkaiakkal.

nur

“Odajött hozzám és azt mondta: az most a legfontosabb, hogy elhagyjam az (Iszlám) államot és majd találunk rá módot, hogy a gyerekekkel hazajussak a szüleimhez.”

Sok nő még 2014-ben önszántából csatlakozott az ISIS-hez, a terrorszervezet akkor nyitott házasságközvetítő irodát. Most mégis sokan azt mondják közülük, hogy gyorsan elveszítették az illúzióikat, mikor megtudták, milyen is a való világ az Iszlám Állam uralma alatt. “Mindenek fölött azt sajnáljuk, hogy ott elidegenítettek bennünket az iszlámtól” – mesélte egyikük.

Forrás, fotó: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez