Interneten csábít európai lányokat az Iszlám Állam

Azok a nyugati nők, akik már a terroristák között vannak, megpróbálják odacsábítani “nővéreiket” is. Arra buzdítják őket, hogy osszák meg az ágyukat a kalifátus szent harcosaival.

Nyugati lányokat és asszonyokat toboroz az önkényesen kikiáltott Iszlám Állam, vagyis a korábban ISIS nevű terrorszervezet. Igen, az, amelyik Szíriából visszatérve nagy területeket foglalt el Észak-Irakban, és ott embereket fejez le, feszít keresztre, vallási kisebbségeket üldöz, és a saját arcára akarja formálni a világot. És most éppen offenzívában van.

A tweeteket és a blogokat egyértelműen olyan nyugati nők írják, akik dzsihád harcosokhoz mentek férjhez. Európai és amerikai nőket próbálnak a Közel-Keletre édesgetni. Hogy aztán ott segítsenek megvalósítani azt a szélsőséges változatát az iszlám társadalomnak, amelyet Iszlám Állam akar rákényszeríteni a világra. Az az Iszlám Állam, amelyet még az al Kaida is kilökött magából, mert túlzónak és extrém kegyetlennek találta.

Azt mondják a nyugati terroristafeleségek a beszervezni kívánt lányoknak-asszonyoknak, hogy az ő szent küldetésük nem az önkéntes halál, hanem az anyaság lesz. Gyermeknevelés és nem fegyverforgatás – írja Daily Beast. Egy blogger, aki Dzsannah madarának hívja magát, azt csicsergi: “A nők nem egyenlőek a férfiakkal. Soha nem lehetnek azok. A férfiak a vezérek, a nők pedig olyan különlegesek, hogy Allah egy egész fejezetet szentelt nekik a Koránban.”

Az itt alkalmazott propaganda kerüli azokat a barbár képeket, amelyeket egyébként szívesen tesznek fel magukról az Iszlám Állam harcosai. A botra tűzött fejeket például, vagy a tömegsírokat. A marketing ehelyett a privát szférára fókuszál. A dzsihádista családi élet örömeire és arra a kitüntetésre, hogy új harcosokat nevelhetnek a dzsihádnak. Arra, hogy a családi háttér és az otthon biztosításával hozzájárulhatnak maguk is a szent háborúhoz.

Umm Layth, vagyis Layth anyja például azt írja: “Soha nem fogom tudni szavakba önteni, hogy érzek ezen a helyen. Élvezem a barátságot a nővéreimmel és a fivéreimmel az Iszlám Államban”. Umm Layth brit nő, aki Szíriában ment hozzá egy harcoshoz. Az ő posztjaiban is, meg a többiekében is tetten érhető valami morbid megszállottság a mártíromság iránt. “Képtelenség leírni azt az érzést, amikor a nővéreimmel ülünk, és várjuk a híreket arról, hogy kinek a férje érte el a mártíromságot.”

A SITE hírszerző csoport, amely az Egyesült Államokban a terroristák online tevékenységét figyeli, azt állítja: a toborzásnak lehettek eredményei. “A direkt a nőket célcsoportnak tekintő tartalmak létrehozásával az Iszlám Állam olyan csatornákat teremt, amelyek képesek arra, hogy nyugati nőknek segítsenek Szíriába vagy Irakba utazni, dzsihádistákhoz férjhez menni és hozzájárulni a társadalmuk építéséhez” – mondják elemzők. Szerintük ezt bizonyítja az is, hogy az üzenetek ezen a nyáron sokkal kifinomultabbak lettek: nyilván a már odaérkezett nyugati nők hatására.

Többször adtunk már hírt mi is olyan európai lányokról, akik az akkor még ISIS nevű terrorszervezethez szöktek Ausztriából vagy Nagy-Britanniából. Amerikában az FBI júliusban vett őrizetbe egy 19 éves denveri ápolónőt a reptéren: ő is oda készült. Őt is online tobororozták, egy tunéziai harcoshoz készült férjhez menni.

Sokan nem elégednek meg azzal, hogy üljenek otthon, és várják izgatottan a híreket a férjük mártíromságáról. Twitteren vagy egy Lettországból működtetett kérdezz-felelek oldalon sokan kérnek tanácsot nem csak arra, hogy miként juthatnának el Szíriába vagy Irakba, hanem arra is, hogyan vehetnének részt az “iszlám forradalomban”. Ami egyébként az első kérdést illeti, Umm Layth azt tanácsolja: “ne tegyenek kitérőt, utazzanak egyenesen oda, ahova készülnek, és késedelem nélkül keressék fel ott a kapcsolattartóikat.” A nők többnyire Törökországba repülnek, onnét juttatják be őket a “kalifátusba”.

Tavasszal Umm Layth, akinek több mint 2 ezer Twitter-követője van, angol nyelven kitett egy kiskátét arról, mire számítsanak a majdani dzsihád harcos feleségek. Ebben nem esik szó a nyilvános megkövezésről, amivel a házasságtörőket bünteti az Iszlám Állam, sem a szigorú öltözködési szabályokról, de még arról sem, hogy a nők nemi szerveinek megcsonkítására készülnek a harcosok. De az anyagi nehézségeket és a nőkre rákényszerített életformát nem hallgatja el teljes egészében.

Szerinte az egyik legnehezebb dolog az otthoni család ellenállásának leküzdése. “Még ha ti tudjátok is, hogy ez a helyes ösvény, és hogy Isten-szeretetek mindennél és mindenkinél fontosabb, ez fájdalmas dolog, amit csak az érthet meg, aki már átment rajta. Az első telefonhívás, miután már átlépted a határt, a legfájdalmasabb. A legnehezebb dolog, amit valaha is tettél… Amikor hallod őket szipogni és őrült módon azért könyörögni, hogy menjél haza.”

“Sok ember nem érti meg, hogyan határozhat így egy nő. Ujjal mutogatnak rád, azt mondják a hátad mögött és a családtagjaid szemébe, hogy a szexuális dzsihádban veszel részt.” Ugyanakkor köztudott, hogy a dzsihádista csoportok menyasszonyokkal jutalmazzák harcosaikat. Ennek egyik nyilvánvaló példáját adta a Boko Haram, amikor nigériai iskoláslányokat rabolt el.

Az Iszlám Állam házasságközvetítő irodát is nyitott harcosainak Szíria északi részén, és nászutakat is szervez. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez