Látványos dunai showműsorral nyílik majd meg a vizes vébé

A vizes világbajnokságok és Magyarország történetének leglátványosabb show-műsorát láthatják a nézők július 14-én, este 21:00 órakor a 17. FINA Világbajnokság megnyitó ünnepségén, Budapesten. Grandiózus összművészeti produkcióval köszönti Budapest és Balatonfüred a 17. FINA Világbajnokságra érkező közel 2500 sportolót, szurkolók tízezreit.

4 darab 1600 tonnás uszály, 3000 négyzetméter színpad, 2000 jelmez, 40 drón, 510 közreműködő művész.

Csak néhány szám a főváros szívében megvalósuló nyitórendezvényről. A világversenyhez méltó látványos show színpadra állításában 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz. A produkcióban olyan hazai világsztárok közreműködnek, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes, vagy Bogányi Gergely. A nyitóeseményen a nemzetközi könnyűzenei élet szupersztárja,  Emeli Sandé is színpadra lép – közölte közös sajtótájékoztatóján a világbajnokságot szervező és lebonyolító Bp2017 NKft. és a nyitó- valamint záróeseményeket rendező Müpa.

Minden idők legnagyobb hazai sporteseményének nyitórendezvénye a Dunán, a Lánchíd pesti hídfőjénél 4 darab 1600 tonnás 80×10 méteres uszályból kialakított vízi színpadon lesz látható. A maga nemében egyedülálló, a Dunához és a vízhez kapcsolódó kulturális és sportörökségünket megjelenítő nagyszabású összművészeti produkció hátterében Budapest ikonikus épületei szolgálnak lenyűgöző, megelevenedő díszletként.

A víz és az élet, a kultúra, a sport és a jövő kapcsolatát körüljáró, négy tematikus blokkra épülő nyitóelőadás – és a záróelőadás – létrehozásában a 220 önkéntes és fiatal sportoló mellett több mint 510 művész közreműködik, köztük olyan hazai világsztárok, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely. A kortárs komolyzenétől a világzenén át számos irányzatot felvonultató összművészeti produkcióban a brit könnyűzenei szcéna sztárja, Emeli Sandé is színpadra lép.

Káel Csaba, a nyitó- és záróesemények főrendezője, a Müpa vezérigazgatója szerint „Minden elképzelést felülmúló, hatalmas felkészültséget igénylő kihívást jelent egy ekkora méretű előadást megvalósítani a Dunán. Büszkék vagyunk arra, hogy miként a sportolóink emberfeletti teljesítményét csodálattal figyeli a világ, úgy a művészeink is világklasszis nagykövetei a magyar kultúrának. A nyitó- és záróesemény főhajtás a sportolóinkban és művészeinkben élő közös hit, odaadás, és tehetség előtt. Az, hogy az előadás a folyón, a város szívében születhet meg, a budapestiek és a hozzánk látogatók szeme láttára, egyedülálló a világon: a közönség egy nagyszabású összművészeti produkció kulisszái mögé pillanthat be nap mint nap.”

A résztvevők fellépőruháit a nemzetközi szinten is elismert divattervező, Zoób Kati álmodta meg, aki a sajtótájékoztatón kiemelte: 150 modell vonul majd fel az est folyamán, köztük olyan magyar világsztárok, mint Ebergényi Réka, vagy Mihalik Enikő – mégsem csupán egy lélegzetelállító haute couture divatbemutatóról van szó, sokkal inkább közel 200 év kultúrtörténeti áttekintéséről, különleges anyagok, szabásvonalak és ruhaköltemények formájában. Román Sándor, a nyitórendezvény koreográfusa, az ExperiDance művészeti vezetője úgy fogalmazott, soha korábban nem tapasztalt szakmai összefogás mellett állíthatja színpadra az előadás táncjeleneteit, amelyekben táncművészek, profi táncosok, tanulók egyaránt részt vesznek, megmutatva a táncművészet és a magyar néptánc nyelveken, kultúrákon, generációkon átívelő erejét, amely a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenkit megérint.

Julie Cugurno, ECA2, a nyitó ünnepség technikai lebonyolításáért felelős cég operatív igazgatója szerint nemzetközi szempontból is kiemelkedő és egyedülálló produkció készül, amely Magyarország fővárosának lenyűgöző látványosságait, köztük az UNESCO világörökség listáján is szereplő Duna-parti látképet is a nyitóelőadás szerves részévé teszi és különleges, a helyszín kivételes lehetőségeire építő, speciális technikai megoldásokat vonultat fel.

A FINA Világbajnokság zárórendezvénye július 30-án a Papp László Budapest Sportarénában, az utolsó versenyszámot követően 21:30 órakor kezdődik majd. A záróünnepség előadásának rendezője, Vági Bence, a Recirquel, hazánk első újcirkusz társulatának vezetője kiemelte, az esemény egyszerre lesz ünnepe a világbajnokságnak, az ott elért sportolói sikereknek, ugyanakkor a záróelőadás mindig egyfajta folytonosságot is jelent, ezzel adja át Magyarország a stafétabotot a 2019-es világbajnokság szervezőinek. A záróünnepségen látható, összesen több mint kétszáz művészt megmozgató látványos tánc és újcirkusz produkció magyar alkotók munkája, a show szereplői – köztük mintegy 80 artista és több mint 50 táncos – a világ minden tájáról, összesen 18 országból érkeznek, a különleges díszletelemek mellett egy monumentális báb is megjelenik majd a színpadon.

Az előadásokat élőben közvetíti a Magyar Televízió. Emellett az érdeklődők a Budapest2017 Aquastics Fan Park területein – a Margitszigeten és a Duna Arénánál található szurkolói zónákban -, valamint a rakpart kivetítőin kísérhetik figyelemmel. A zárórendezvényt a közönség ingyenesen, de regisztrációhoz kötött jeggyel tekintheti meg a helyszínen. A jegyek Papp László Budapest Sportaréna jegykezelő hálózatán keresztül igényelhetők.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez