Meglepetésekkel újult meg a vizes vébére a Margitsziget

Új arccal fogadja már két héttel a vizes vébé előtt az odalátogatókat a Margitsziget. Finisében jár a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda felújítása is – derült ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Egymás után jegyzetelhették az újságírók a változásokat jelentő számokat és tényeket a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján. 43 ezer négyzetméternyi gyep, 180 ezer ültetett növény, 140 új parki bútor, 146 új kandeláber, új közösségi terek. Fénykert, teljes csatornázottság, a lelátóktól a rajtkövekig felújított sportuszoda – és ez még korántsem minden.

csoport

A FINA 17. Világbajnokságon a vízilabda-mérkőzéseknek ad otthont a Margitsziget és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda. Az utóbbi korszerűsítését már régóta tervezgették, az 1930-ban épült létesítmény felújítása így igazán időszerű volt. És észszerű volt ezt a vizes világbajnoksághoz köthető beruházásokkal egy időben megvalósítani – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Aki a részletekkel sem maradt adós: a finisében járó projekt keretében megújulnak a nyitott 50 méteres medencét ellátó uszodagépészeti vezetékek, a bel- és kültéri tanmedencék. A fedett uszoda új öltözőszekrényeket és öltözőkabinokat kap, korszerűsítik a légtechnikát, a vészvilágítását, kicserélik a teljes udvari burkolatot. Az épületben új beléptető, illetve tűzjelző rendszert építenek be, és megépült egy vegyszer- és sátortároló épület is. Az edzőteremben új gépek lesznek, de megújulnak a medencékben a versenysporthoz nélkülözhetetlen eszközök, kötelek, zászlók, kapuk is. A Széchy medencéhez a versenyúszók gyakorlását segítő, új Omega rajtköveket építenek be. És ez még korántsem minden.

A Margitsziget új arcát Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes ismertette. Elmondta, hogy az ottani fejlesztések már korábban is szerepeltek a főváros tervei között, a világverseny csupán apropót kínált a kormány és Budapest vezetése számára, hogy a beruházásokat előrehozza. Ennek köszönhetően pedig a fővárosiak és az ide érkező turisták is előbb élvezhetik a felfrissített zöldfelületeket, a 43 ezer négyzetméternyi új gyepet, a több mint 180 ezer most ültetett növényt. Az új közösségi tereket, a 140 új parki bútort, az egyedi, modern látszóbeton ülőbútorokat és pihenőágyakat, árnyékolókat.

foto2-oszi-szilvia

Új térképes infópontok lesznek, a látványosságokra, növényritkaságokra ismertető táblák hívják fel a figyelmet. Megújult a közvilágítás is a szigeten, 146 új kandelábert telepítettek a szakemberek. A virágoskertben kialakított Fénykertben ezentúl fényjáték ejti majd ámulatba az esti parklátogatókat: a nyolc, oszlopra helyezett ledes fényvető a környező fák lombozatára, ágaira vetít majd. Teljesen megújult a Palatinus strand is, amely így már egész évben látogatható. A játszótereken pedig 15 új játék várja a gyerekeket, a fitneszparkban 8 új eszközt használhatnak a sportolni vágyók. A szigetet teljeskörűen csatornázták, 13 ezer négyzetméternyi vízáteresztő műgyantás kavicsburkolatot kapott az észak-déli sétány, bővült az illemhelyek száma és több mint 100 hulladékgyűjtőt is telepítettek. Az északi parkolóban a férőhelyek száma 202-ről 242-re nőtt, a parkoló mellett pedig egy új MOL BuBi állomást alakítottak ki. Kikerült szigetszerte 140 db  „P” típusú kerékpártámasz is.

Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a külföldieket is lenyűgöző Margitsziget a vízilabda Mekkája is, a „Hajós”-ban legendás pólós generációk sora edzett és számos világversenynek adott már otthont az uszoda. A Margitszigeten szurkolói zóna is lesz majd könnyűzenei programokkal, az atlétikai centrumban pedig kivetítőkön lehet majd követni a világbajnokség eseményeit. A vendégek, szurkolók tájékoztatása érdekében telefonos ügyfélszolgálatot indítanak, a forró drót munkatársai angol és magyar nyelven állnak az érdeklődők rendelkezésére az eseményekkel, jegyekkel, utazási lehetőségekkel, turisztikai programokkal kapcsolatban. A sajtótájékoztató helyszínét biztosító Szikvízüzem pedig a világesemény alatt önkéntes központként és fizikoterápiás központként üzemel. A tervek szerint a felújított épület a világbajnokság után is a sportot szolgálja majd.

kabalak

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke szerint a magyarországi vébé sok szempontból ad óriási lökést a magyar vízilabdának. Szerinte sokan kapnak majd most kedvet a sporthoz, a növekvő igényeket pedig hosszú időre ki tudják majd elégíteni a mostani fejlesztések: a teljességgel megújult budapesti uszodák, a Duna Aréna fedett és nyitott medencéi, a két új mobil medence. Létesítményprobléma nem lesz – mondta, hozzátéve, hogy a munkák gyöngyszeme a pólómeccsek helyszíne: a Hajós 50-es medencéje, amit az egész világon a vízilabdázás Mekkájának neveznek. A volt szövetségi kapitányt esélylatolgatásra is felkérték. Azt válaszolta, soha nem volt még olyan mérkőzés, ahol a magyar csapat ne győzni akart volna. Most a férfiaknál a szerbek, a nőknél az amerikaiak a nagy esélyesek, a magyarok célja az elődöntőbe jutás. És ha már ott lesznek a legjobb négy között, akkor legalább egy meccset meg fognak nyerni a hazai közönség buzdítása mellett.

Fotó: Őszi Szilvia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez