Minden, amit tudni kell a közlekedésről a vízes vébé idején

Nem lesz probléma a közlekedéssel a 9 nap múlva rajtoló vizes vébé helyszínei közüött – ígérik a szervezők. Akik ma az odajutás alternatíváiról számoltak be. A vizes világbajnokságra érkezők közlekedését egyebek mellett 140 autóbusszal, két szárnyas- valamint 13 hagyományos hajóval, 12 db kikötővel, P+R parkolókkal és hatalmas biciklitárolókkal segíti Budapest.

A FINA 17. Világbajnokságán az elit vébé 17 napja alatt 2500 sportoló közlekedését kell biztosítani a kijelölt szállodák, edzőhelyszínek és versenyhelyszínek között. Ráadásul várhatóan 350.000 látogató biztonságos közlekedéséről is gondoskodni kell. Igaz ez a Masters VB-re – jellemzően családjukkal érkező – 12.000-15.000 sportolóra is. A világbajnokság ideje alatt megváltozó országos és fővárosi vasúti, vízi és közúti közlekedésről sajtótájékoztatón számolt be a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezetője kiemelte, hogy a gördülékeny közlekedés biztosítása érdekében a Bp2017 Nkft. együttműködik a Budapesti Közlekedési Központtal és a Fővárosi Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt-vel, a MAHART Passnave-vel és a MÁV-Start Zrt-vel.

A MAHART Passnave-vel kötött együttműködés eredményeként a Duna, mint vízi út aktív részesévé válik a tervezett közlekedési rendszernek. Két szárnyas- és 13 hagyományos hajó 20 percenként induló körjárata, valamint 12 db kikötő együttesen enyhíti majd a világesemény alatti közúti közlekedés forgalmát, biztosítja a parkolók és a versenyhelyszínek közötti közlekedést, a helyszínek közötti átjárást.

A MÁV-Start Zrt-vel kötött megállapodás nyomán a 17. FINA Világbajnokság versenyszámaira jegyet vásárló nézők vonattal féláron utazhatnak a Budapestre és Balatonfüredre. A vasúttársaság segítséget nyújt az esemény megszervezéséhez nélkülözhetetlen 3500 önkéntes és az augusztusban induló Masters VB-re akkreditáltak utaztatásában is. Az augusztus 7-20. között megrendezendő Masters Világbajnokságra jelentkezők részére pedig ingyenes különjáratokkal biztosítják a főváros és Balatonfüred közötti közlekedést.

fina

A közösségi közlekedés jelentőségét hangsúlyozta Varga Csaba, a Bp 2017 Nkft. üzemeltetési és logisztikai vezetője is, aki elmondta: intézkedéseik legfontosabb alapeleme a közösségi közlekedés előtérbe helyezése, de úgy, hogy az autósok számára az izgalmas, vonzó alternatívát jelentsen. Ennek jegyében a Műegyetem rakparton és a Művészetek Palotájánál két, egyenként 150, illetve 250 férőhelyes közönségparkolót biztosítanak, ahonnan a sporteseményre szóló jegy birtokában a hajójáratok díjmentesen szállítják a vendégeket a Margitszigeti, Batthyány téri versenyhelyszínekre és a Duna Arénához. „A szárnyashajók amellett, hogy lenyűgöző és életre szóló élményt nyújtanak azzal, hogy áthaladnak Budapest szívén, rövid idő alatt juttatják el a látogatókat a helyszínekre, hiszen mind a mai napig a Duna leggyorsabb és legkényelmesebb közlekedési eszközei” – tette hozzá Varga Csaba.

Az egyes versenyhelyszínek kapcsán elmondta: a Duna Arénába várják a legtöbb sportolót és látogatót. Az Arénát az említett hajójáratok mellett az M3 metró Forgách utcai megállója felől, az újonnan épült Dagály sétányon keresztül lehet a legrövidebb úton elérni, de megközelíthető déli irányból, a Duna parti sétányon is. Az ide érkezőknek 1500 parkolóhelyet is biztosítanak a helyszín közelében, továbbá a város három pontján kijelölt P+R parkolókban, ahonnan hajó vagy külön buszjárat biztosítja majd a megközelítést. A Duna Plázánál 700 férőhelyes állásokat alakítanak ki, amelyeket napi jeggyel lehet elfoglalni. A Duna Plázától 15 percenként induló buszjáratok az Aréna bejáratánál lévő, újonnan épült gyalogoshídhoz érkeznek. A kerékpárral közlekedők részére 480 szabad biciklitárolót telepítenek. Ezenkívül elérhetőek lesznek a BUBI rendszer tárolói, szolgáltatásai is

A Városliget a Hősök terén közlekedő M1 metróvonallal közelíthető meg a belváros irányából, illetve a Dózsa György úton közlekedő autó- és trolibuszokkal a város több pontjáról. A megállókból 3-5 perc kényelmes sétával elérhetők a bejáratok. A kerékpárral közlekedők részére 200 szabad biciklitárolót telepítenek.

A Margitsziget a legrövidebb úton a sziget déli bejáratán keresztül, a 4,6-os villamos megállója felől közelíthető meg 6-8 perc sétával, vagy az északi bejáratánál megálló 1-es villamos felől, 20 perc sétával. Hajóval pedig a belvárosból (Vigadó tér). A kerékpárral közlekedők részére 200 szabad biciklitárolót telepítenek.

A Batthyány tér egyaránt elérhető az M2 metróval és a BKK hajójárataival is. A szűkös parkolóhely-kínálat miatt ide nem érdemes autóval érkezni.

Tarsoly András, a BKK Zrt. Tömegközlekedési Divíziójának Közlekedésszervezési vezetője elmondta: a helyszínek környezetében közlekedő járatait a versenyekhez igazodva a BKK sűrűbben indítja. A Duna Arénánál gyakrabban jár majd az 1-es villamos és az M3-as metró, valamint a jobb megközelítés érdekében a Dagály utca érintésével és sűrűbben közlekedik a 26-os autóbusz. Szintén gyakrabban járnak majd a margitszigeti helyszínek miatt a 4-6-os villamosok, az M1-es metró pedig a Városligeti-tónál kialakított helyszín miatt közlekedik majd sűrűbben.

Egyes rendezvényhelyszínek térségében útlezárások, korlátozások is várhatók, így változás lesz a pesti rakparton közlekedő 2-es villamos közlekedésében, terelt, illetve rövidített útvonalon közlekedik a 19-es és 41-es villamos, illetve továbbra is érvényesek az útlezárások a Batthyány tér környékén. A Városliget térségében módosított útvonalon közlekednek a 75-ös és 79-es trolibuszok, valamint további közúti és közösségi közlekedési korlátozások várhatóak a rendezvény megnyitó ünnepségének ideje alatt.

Július 8-ától, szombattól közlekedik az új 100E járatszámú autóbusz, amellyel átszállás nélkül érhető el a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről Budapest belvárosa. A vizes-vb helyszínei közelében telepített 11 új gyűjtőállomással és 200 kerékpárral tovább nőtt a MOL Bubi szolgáltatási területe, így a legzöldebb közösségi közlekedési eszközzel is kilátogathatnak a szurkolók a versenyekre. A vizes világbajnokság alatt érvényes közlekedési rendről, illetve változásokról a BKK internetes oldalán is részletes tájékoztatást nyújt majd.

Takács Miklós, a Főmterv Zrt. közlekedéstervezési igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, a sportolókat 140 autóbusz szállítja majd a szállodák és a versenyhelyszínek között. A kora reggeli óráktól késő estig közlekedő járatok fél óránként indulnak majd, míg a kijelölt edzéshelyszínekre óránként indulnak majd buszok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez