12 új kikötője és egy sor új hajója lesz Budapestnek

A vizes vébére adják át őket, de nagy részük szerephez jut majd Magyarország legnagyobb sportrendezvénye után is.

Már csak 18 nap van hátra a kezdésig. 2500 sportolót várnak a vizes vébére, amelynek Budapesten több helyszíne is lesz. A versenyzőket, sportvezetőket, nézőket egyaránt szállítani kell az egyikről a másikra, lehetőleg úgy, hogy közben a fővárosiak is élhessék normális életüket – mondta a MAHART PassNave és a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. közös tájékoztatóján, a Budapest rendezvényhajón dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára.

unnamed

Így jött hát az ötlet, hogy új kikötők, rendszeres hajójáratok bevetésével a Dunán szállítsák őket a különböző helyszínek között. Két legyet ütnek így egy csapásra: a várost is bemutatják a vendégeknek, mégpedig a legelőnyösebb szemszögből, a folyóról. A gyorshajók 20 percenként indulnak majd a kikötőkből, egy időben több is szeli majd a hullámokat. A vébé végén pedig egy részük a budapesti és a Dunakanyarba induló menetrend szerinti közlekedésbe kapcsolódik majd be.

20170626_104929

Szántó Éva, a Bp2017 ügyvezető igazgatója is elégedett a MAHART Passnave-vel kötött együttműködési megállapodással, hisz az amelett, hogy zökkenőmentessé teszi a közlekedést a versenyhelyszinek között, elősegíti a budapesti közlekedés fejlesztését is. Magyarországnak két év állt rendelkezésére az esemény megrendezésére, ez rekord rövidnek számít, mégis minden készen áll – jelezte. Hozzátéve, hogy az eddigi nevezések alapján rekordrészvétel várható.

20170626_105726

Spányik Gábortól, a MAHART ügyvezetőjétől azt is megtudhatták az újságírók, hogy összesen 14 hajót újítottak fel – ezeken wifi mellett fedélzeti kommunikációs rendszer is van, sőt a tévéadásokat is nyomon lehet követni. A hajók a 12 új kikötővel együtt szervesen beépülnek majd Budapest életébe, hosszú évtizedekre.

Lesz köztük, amely a menetrend szerinti vízi közlekedést szolgálja, a történelmi hajók pedig tematikus útvonalon mutatják majd be a magyar hajózás történetét.

A kiindulópont a híres Kossuth múzeumhajó a Vigadó térnél, illetve a Parlament előtti Lajta monitor hajó lesz. A további hajókat az Olimpiai parknál, a Margit-szigeten és a Dagálynál állítják ki.

20170626_113446

Varga Csaba, a Bp2017 üzemeltetési és logisztikai menedzsere elmondta, hogy másfél éve indult a tervezés, az alapelv a dunai látvány megmutatása illetve a közlekedés segítése, a kettő összekapcsolása volt. Lesz két P+R kikötő, az egyik a Műegyetemnél, a másik a Művészetek Palotájánál. Ott letehetik a kocsikat a nézők az őrzött parkolókban és azon a napon, melyre jegyük van, ingyenesen juthatnak el szárnyashajóval a versenyekre. Az események végén viszont már a nagy, 250 személyes hajók indulnak vissza a parkolókba, hisz akkor egyszerre nagyobb tömeg fog kijönni. A globoport kérdésére felsorolta a 12 új kikötő helyszíneit is: a Duna Arénánál van négy, a Margitszigeten három, a Vigadó térnél kettő, a Batthyány térnél, a már említett Műegyetemnél, illetve a Müpánál poedig egy-egy.

20170626_104919

A hajókat, legalábbis egy részüket megcsodálhatták az újságírók a Margit-szigetet megkerülő Budapest hajó fedélzeténél is: a Parlament magasságában a FINA-flotta több tagja vonult fel, ízelítőt adva a 18 nap múlva debütáló felújított hajókból.

20170626_105326

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez