Amerika szemben a világgal? Feszült csúcs Hamburgban

A német kikötővárosban szinte ostromállapot van, mert az antiglobalista tüntetők mindent megtesznek, hogy megzavarják a G20 kétnapos csúcstalálkozóját. Amely enélkül is igen feszültnek ígérkezik, hiszen a világ első számú nagyhatalmát az a Donald Trump képviseli, aki maga is antiglobalista húrokat pengetett választási kampánya során.

Két fő témája van a csúcsnak: az egyik a klímaegyezmény, melyből Trump kilépett. A másik a szabadkereskedelem, mellyel szemben Trump az America First jelszót alkalmazza, vagyis protekcionista politikát folytat.

Kompromisszumra törekszünk – mondta Angela Merkel a tanácskozás kezdete előtt, de azután, hogy vendéglátóként találkozott Donald Trumppal. Ez nem lesz könnyű – állapította meg Németország kancellárja, aki a legrégibb résztvevő a G20 csúcson. Az EU épp a hamburgi csúcs előtt kötött szabadkereskedelmi egyezményt Japánnal, a világ harmadik gazdasági nagyhatalmával. Finom figyelmeztetés Trumpnak. Aki viszont Varsóból érkezett, ahol az EU kelet- és közép-európai tagállamainak vezetőivel tárgyalt. Vagyis mindenki ki akarja használni a másik gyengéit.

A hivatalos tanácskozás mellett kétoldalú eszmecserék is zajlanak. A legfontosabb talán Trump és Putyin első személyes találkozása. Trump a választási kampány idején a kapcsolatok javítását ígérte Oroszországgal. Varsóban viszont orosz fenyegetésről beszélt. Legalább ennyire jelentős lesz Trump és Hszi Csinping elnök találkozása. A fő téma itt Észak-Korea. De nem lehet megfeledkezni a szabadkereskedelemről sem, hiszen az USA és Kína érdekellentétei ezen a ponton szembeötlőek.

Trump első G7-es csúcstalálkozója Taorminában tökéletes kudarc volt. Most mind a német, mind az amerikai diplomácia azon van, hogy valamiféle kompromisszumot felmutasson szombaton a tanácskozás végén. Nem lesz könnyű, de dolgozunk rajta – mondta Angela Merkel, aki ismert arról, hogy a legnehezebb helyzetekben is képes érdekegyeztetést végrehajtani. A G20 hamburgi csúcstalálkozója pompás alkalom erre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez