Már 300 ezernél több kolerás beteg van Jemenben

A járvány április végén kezdődött és megállíthatatlanul terjed – közölte a Nemzetközi Vöröskereszt Genfben. A halottak száma meghaladja az 1600-at.

Naponta legkevesebb hetven új megbetegedést regisztrálnak. A kétéves polgárháború miatt az amúgy sem különösebben fejlett egészségügyi hálózat összeomlott Jemenben.

A kolerajárvány hatását súlyosbítja, hogy a lakosság nagy része éhezik: 17 millió ember küzd elemi problémákkal ezen a téren. Ez Jemen lakosságának a kétharmada. Mindezt elsősorban a két éve tartó polgárháború okozza az elmaradott országban.

Különösen súlyossá akkor vált a helyzet, amikor a Szaúd-Arábia által vezetett szunnita koalíció beavatkozott a harcokba. Jemenben a síita milíciák állnak harcban a szunnitákkal. Az előbbieket Irán, az utóbbiakat Szaúd-Arábia támogatja.

A háború Jemenben aligha ér véget hamarosan, hiszen Mohamed herceg, a szaúdi hadügyminiszter időközben első trónörökös lett. A változás érezhető volt a muzulmán csúcstalálkozón, melyet Szaúd-Arábiában tartottak meg Donald Trump jelenlétében. Iránt ellenséges és a terrorizmust támogató hatalomnak bélyegezték. Ugyanakkor a huti milíciák, melyeket egy iráni tábornok vezet, továbbra is ellenőrzésük alatt tartják Jemen fővárosát. Pontosan ezeken a területeken a legerősebb a kolerajárvány, mely eddig 300 ezer megbetegedést okozott Jemenben.

Fotó: the United Nations

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez