A határokat is átlépheti a jemeni kolerajárvány

Szükségállapotot rendeltek el a húszi fegyveresek a kezükön lévő jemeni fővárosban, miután a kolera már ott is több tucat áldozatot követelt. Országszerte száz fölött jár a halottak száma.

A jemeni egészségügyi minisztérium arra kérte a világ humanitárius és segélyszervezeteit, hogy segítsenek leküzdeni a járványt és elkerülni a példátlan katasztrófát, amit a kolera továbbterjedése jelenthet.

A felhívás néhány órával azután látott napvilágot, hogy egymás után jelentek meg a hírek arról: a fővárost kezükön tartó siíta túszi fegyveresek nem engedik a fertőzöttek kezelését Szanaa legnagyobb kórházában. Állítólag azért, hogy maradjon hely a frontról érkező sebesültjeiknek.

A Nemzetközi Vöröskereszt hétvégi adatai szerint a háború sújtotta Jemenben három hét alatt 115 halálos áldozatot követelt a kolerajárvány, a fertőzöttek száma meghaladja a 8.500-at. A kórházak már nem tudnak lépést tartani a betegek áradatával. Dominik Stillhart, a Vöröskereszt műveleti igazgatója egy nemzetközi sajtóértekezleten arra figyelmeztetett, hogy nagyon komoly járvány jöhet, amely könnyen átlépheti az ország határait. A kolera Jemenben a 21-ből 14 kormányzóságot érint. Egyedül az elmúlt héten 2.300 új esetet regisztráltak 10 kormányzóságban.

Jemenben az Irán-barát síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei, illetve a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormány katonái harcolnak a hatalom megszerzéséért immár több mint két éve. Az al-Kaida és az Iszlám Állam fegyveresei kihasználják a kaotikus helyzetet, hogy megerősítsék állásaikat az ország déli részén.

Fotó: Szanaa / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez