Mindenképp lesz olimpia Párizsban és Los Angelesben, csak kérdés, hogy mikor

Szeptemberben Limában egyszerre döntenek majd a 2024-es és a 2028-as olimpia megrendezéséről. Így határozott Lausanne-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – egyhangúlag.

Mind Párizs, mind Los Angeles prezentációját meghallgatták Lausanne-ban. Ennek alapján döntöttek úgy, hogy mindkét város megérdemli, hogy újra olimpiát rendezzen.

Párizsban 1900-ban és 1924-ben volt olimpia, míg Los Angeles-ben 1932-ben és 1984-ben. Mindkét városban nagy hagyománya van az olimpiának. Ráadásul Párizs az utóbbi években sokszor sikertelenül kísérletezett, épp úgy, mint az amerikai városok. Ezért mind Los Angelesben, mind pedig Párizsban kompenzációnak tekintik, hogy újra olimpiát rendezhetnek. “Visszavisszük az olimpiát Amerikába!” – mondta Los Angeles polgármestere. Arra célzott, hogy legutóbb 1996-ban volt olimpia az USA-ban, Atlantában. Párizst Macron köztársasági elnök képviselte, aki kiemelte, hogy az olimpiai eszme mennyire fontos korunkban is, hiszen másképp gondolkodó népek elismerésére ösztönöz.

Hol lesz olimpia 2024-ben? Erről döntenek majd Limában. A vesztes város kapja a 2028-as olimpia rendezési jogát. Így tehát mindenki jól jár. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig elkerülheti a kínos választást az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez