Bosszúból mészárolják le a vízilovakat Nigerben

Szó szerint háború folyik a vízilovak és az embereket között a nyugat-afrikai országban.

Március óta legkevesebb 27 vízilovat mészároltak le a Niger-folyó mentén élő földművesek, hogy megóvják értékes termésüket és háziállataikat. A vízilovak ugyanis rendszeresen letiporják a folyó mentén található termőföldeket, feleszik a termést. Ez pedig rendkívül komoly károkat okoz, főleg azért mert Nigerben évek óta súlyos próbléma az élelmiszerhiány, ami több millió embert érint a koldusszegény országban.

A legtöbb vízilovat Ayorou környékén gyilkolták le – mondta Jando Rhichi Algaher, a terület elöljárója a francia AFP hírügynökségnek. A vízilovak ellen indított támadások megfékezése érdekében a hatóságoknak a fegyveres erőket kellett bevetniük. A helyzet azonban továbbra is rendkívül súlyos – mondta Almoustapha Garba környezetvédelmi miniszter, aki hozzátette, hogy a vízilovak védett állatok, törvény tiltja a levadászásukat.

A nigeri kormány úgy igyekszik lecsillapítani a kedélyeket és megóvni a vízilovakat, hogy próbálja elterelni őket a termőterületekről, a károsultaknak pedig kártérítést ígért. Ez azonban nem hatja meg a helyieket, akik továbbra is első számú ellenségnek tekintik a hatalmas emlősöket. Már csak azért is, mert az állatok nagyban megnehezítik a közlekedést is a folyón. Nem riadnak vissza attól sem, hogy megtámadják a kisebb hajókat és csónakokat. 2014-ban 12 iskolás veszítette életét Libore település közelében, amikor egy víziló felborította csónakjukat.

A vízilovak azonban Niger legfontosabb turistalátványosságai is. Évente több ezer külföldi csak azért látogat ide, hogy vízilovakat és más ritka állatokat lessen meg a Niger-folyó mentén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez