Kerülné a tömeget a családi nyaralás alatt? Egy gyerekbarát település a Hvar-szigeten

A horvát tengerpart a magyar nyaralók körében az egyik legnépszerűbb célpont, a turistaszezonban azonban nehéz olyan helyet találni, ahol gyerekkel is biztonságosan, a tömeget elkerülve lehet ejtőzni és a nyugalom mellett ingyenes gyerekprogramok is elérhetők a látogatóknak.

Hvar szigetéről elsőre mindenkinek az azonos nevű város, Hvar ugrik be, köszönhetően számos látnivalójának, természeti értékeinek, a vitorlás turizmusnak, és a nemzetközi szinten is jegyzett Ultra Beach fesztiválnak. A sziget azonban rejteget még igazi ékszereket, ahol a lélegzetelállítóan szép tengerpart mellett a tömeget is ki lehet kerülni.

Horvátország negyedik legnagyobb szigetén ugyanis van egy hely, ahol zöldellő píneaerdők, sziklás, kavicsos és homokos tengerpartok és olajligetek váltják egymást, ahol a szárazföldön kerékpárral vagy gyalog, a tengeren pedig kajakkal, kenuval, vagy motorcsónakkal, esetleg vitorlással érdemes közlekedni – és ahol nyugodt körülmények között lehet nyaralni gyerekkel is.

Ez a település a Hvar északi részén fekvő Jelsa, amely mindössze 1,5 órányi hajóútra van Splittől, ám mégis pont elég messze fekszik azoktól a népszerű városoktól, amelyek inkább a bulizós közönségre koncentrálnak.

000jelsa19

Jelsa gazdag történelemmel büszkélkedhet és több, híres keresztény hagyománnyal, melyek miatt még az ország legtávolabbi pontjáról is képesek elzarándokolni ide az emberek. Látnivalóban nincs hiány, az óvárosra érdemes rászánni egy pár órás sétát, és megnézni a Szent Mária templomot, a Szent János teret, de a temetőhöz is jó program elbarangolni, hiszen onnan is csodás látvány tárul a szemünk elé a tengerre.

000jelsa002

0004jelsa

Fürdésre szinte bármelyik partszakasz alkalmas, de vannak bójákkal kijelölt helyszínek, mindegyik kifogástalan állapotban. A kisgyermekes családoknak kedvez, hogy több szakaszon is sekélyebb a víz, ami biztonságos a kicsiknek.

Homokos partja miatt a Mlina ideális választás lehet, de a Grebisce és Zencisce is jó helyszín gyerekekkel.

A Vitarnja úton elindulva, a szomszédos Vrboska felé pedig sziklás szakaszok váltják egymást, legalább 5-6, bójával kijelölt résszel. Bár jelenleg kétségkívül nagyobb a forgalom, mint júniusban, de még a főszezonban sem kell attól tartani, hogy zavaró lenne a tömeg – hiszen arról még így sem lehet beszélni -, autóval pedig a helyi lakosokon kívül viszonylag kevesen közlekednek, így este is nyugodtan lehet sétálni a családdal, vagy akár biciklire pattanni a legkisebbekkel.

 

000jelsa14

Nekik külön programokat is szerveznek, minden kedden, csütörtökön és szombaton gyerekdiszkót rendeznek a község parkjában, ahol napközben a játszótéren tombolhatják ki magukat a gyerekek.

Ezen kívül van még szabadtéri filmvetítés is, számos bicikli- és hajókölcsönző, búvárklub és egy szuper könyvtár, rengeteg gyerek könyvvel.

A szomszédos Vrboska pedig szintén rendszeres programokkal várja a gyerekeket, ezek legfőképp kézműves foglalkozások, valamint egy vízipark is üzemel a településen, szintén a gyerekek igényeinek megfelelően.

000jelsa003

Jelsában a kisgyermekes családoktól kezdve az egyedülálló utazókig az aktív és a passzív pihenés szerelmesei is megtalálják a szívükhöz közel álló programokat.

Az összes pozitívum közül azonban kétségkívül elsősorban a tömeges turizmus hiánya az, amely elsődlegesen jegyezhető Jelsa javára.

Bár érkeznek turistákkal teli hajók napközben, és menetrendszerinti járat is van Splitből, sőt, a legfelkapottabb Brac, és az ottani Zlatni rat is közvetlenül elérhető Jelsából, mégis el lehet vegyülni a helyiek között. 3 hónapos ottlétem alatt volt szerencsém a helyi közösség tagjait megismerni, és egy nyitott, befogadó, igazi vendégszerető közeggel találkoztam. Mivel legtöbbjük számára elsődleges bevételi forrás a turizmus, a nyár nekik elsősorban a munka ideje. Szezonon kívül a legtöbb vendéglátóegység nem is üzemel, ám ilyenkor is érdemes Jelsába utazni, hiszen akkor még csendesebb – az emberek pedig ugyanolyan kedvesek, a nap ugyanúgy süt, és a tenger is ugyanolyan gyönyörű ebben a kisvárosban az év minden napján a Hvar-szigeten.

0002jelsa0003jelsa

Fotók: Farmosi Nóra

A készülékért pedig külön köszönet a Grgičević családnak.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez