50 ezer ember maradt áram nélkül egy majom miatt

Egy roppant kiváncsi és agyafúrt páviánnak ugyanis sikerült bejutnia egy erőműbe, ahol elkezdett játszadozni a különböző elektromos vezetékekkel, míg le nem állította az egész áramtermelést.

A páviánnak köszönhetően közel 50 ezer ember maradt áram nélkül vasárnap Livingstone-ban, Zambiában. A helyi áramszolgáltató cég szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a majomnak csodával határos módon sikerült túlélnie a kalandot, helyi vadvédelmisek szabadították ki a kábelek közül, melyekbe teljesen belegabalyodott. Azt, hogy miként sikerült életben maradnia, senki sem tudja. A páviánt ugyanis hatalmas áramütés érte, amibe egy ember pillanatok alatt belehalt volna. A vadvédelmisek szerint a majom súlyos állapotban volt, de már jobban van, állatorvosok ugyanis elátták sebeit, jelenleg is gondját viselik, amíg fel nem épül.

A majom okozta károkat a szerelőknek több órányi munkával sikerült csak helyrállítaniuk. Az erőmű vezetősége pedig vizsgálatot is indított, hogy kiderítsék: honnan és hogyan sikerült bejutnia az állatnak az erőműbe. Egy embert már fel is függesztettek az állásából, de az ő sorsáról sem adtak ki tájékoztatást.

A mostani incidens egyébként nem az első Livingstone-ban. A város az ország első számú turistaközpontja. A közelében található ugyanis a Viktória-vízesés, a Zambézi-folyó és számos nemzeti park, ahonnan gyakran elkalandoznak a vadállatok,  főleg a majmok, melyek közül néhányan az erőmű területén kötnek ki. Ezért nem véletlen, hogy a helyiek a mostani áramkimaradást okozó majmot nem a természetbe, hanem a pokolba kívánják.

A majmok okozta áramszünetek egyébként egyáltalán nem ritkák Afrikában. Egy éve hasonló incidens történt Kenyában, ahol egy másik majomnak sikerült országos méretű áramszünetet okoznia. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez