A szankciók ellenére a csúcson Észak-Korea gazdasági teljesítménye

3,9%-kal növekedett a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer GDP-je 2016-ban. Maga Észak-Korea nem közöl megbízható adatokat a gazdaságról, mert minden katonai titoknak számít a militarista rendszerben. A Bank of Korea – Dél Korea nemzeti bankja – viszont szorgosan elemzi Észak-Korea gazdasági helyzetét.

Az információk fő forrása a hírszerzés. Adatai szerint 17 éve nem volt ilyen gyors növekedés Észak-Korea gazdaságában. 1999-ben 6,1%-os GDP-növekedést számolt ki a nemzeti bank Szöulban. Hogy lehet ilyen gyors a növekedés, miközben az ENSZ BT-je egyre-másra hozza a szankciókat Észak-Korea ellen? Az ifjú diktátor ugyanis – apjához és nagyapjához hasonlóan – szinte minden pénzt katonai célra költ. Észak-Korea atom és nukleáris programja csillagászati összegbe kerül az ország teljesítőképességéhez képest. Az életszínvonal a béka feneke alatt van: az egy főre jutó GDP kevesebb, mint a huszada Dél-Korea teljesítményének. A Bank of Korea szerint az egy főre jutó GDP a harcias Észak-Koreában 1,5 millió von – ez 1136 dollárt jelent.

Észak-Korea egyetlen szövetségese Kína, mely leállította a kőszén importját. Ez nagy csapás volt Észak-Koreára nézve, de ügyesen kijátszották a szankciókat. Elégették a szenet az észak-koreai erőművekben, majd a villamosenergiát exportálták Kínába. A másik leleményes módszer a “magánexport “. Észak-Koreában sok drágakövet bányásznak. Ezeket észak-koreai “magánkereskedők” viszik át a Barátság hídján Kínába. Ott ékszert csiszolnak belőlük és a hasznon osztoznak. Minthogy Észak-Koreában magángazdaság nincs, a magánkereskedők alkalmazása tiszta fikció. Észak-Korea titkosszolgálatának tisztjei azok, akik ily módon igyekeznek devizát szerezni az országnak.

A katonai programok ugyanis méregdrágák és a technológiát külföldön kell beszerezni. Az eredmény már mutatkozik is: az USA nemzeti ünnepén olyan interkontinentális rakétát próbáltak ki, mely elvben elérheti Amerika nyugati partjait. Trump dühös és katonai csapással fenyegeti az ifjú diktátort. Másrészt arra akarja rávenni Kínát, hogy rendszabályozza meg szövetségesét.

Pekingben ellenzik a megelőző katonai csapás gondolatát. Közölték Washingtonnal: ők betartják az ENSZ-szankciókat Észak-Korea ellen, de csodát nem tehetnek. Az ifjú diktátor önfejű. Kim Dzsongun korábban megölette Kína észak-koreai emberét, aki pedig nagynénje férje és egyben a mentora volt. Peking mindenképp igyekszik elkerülni Észak-Korea bukását, mert abban az esetben amerikai tengerészgyalogosok bukkannának fel a kínai határon.

Ezért Peking mindenkit nyugalomra int, mondván: az ifjú diktátor csak fenyegetőzik a háborúval, de valójában nem akar mást, mint találkozni Donald Trumppal! Az USA elnökének esze ágában sincs találkozni a kommunista dinasztia ifjú diktátorával, de nem zárja ki ennek a lehetőségét. Most egyelőre az egész világ arra vár, hogy az ifjú diktátor mit válaszol Dél-Korea elnökének tárgyalási javaslatára. Ha megkezdődne újra a párbeszéd a két Korea között, akkor mindenki fellélegezhetne, mert csökkenne a háborús veszély és Észak-Korea népe talán végre emberhez méltó életkörülményekhez jutna 64 évvel a koreai háború lezárása után.

Fotó: az észak-koreai pavilon a 2010-es sanghaji Expón / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez