Trump fellendülést hozhat a világnak is, nemcsak Amerikának

Felgyorsulhat az Egyesült Államok és az egész világ gazdasági növekedése, ha Donald Trump valóra váltja programját. Ezt jósolja az OECD.

A Párizsban működő nemzetközi szervezet szerint jótékony hatást gyakorolhat a gazdaságra az, ha a washingtoni kormányzat valóban 550 milliárd dollárt költ az infrastruktúra fejlesztésére, ahogy azt Donald Trump megígérte. Hasonlóan kedvező lehet az adócsökkentés a társasági és a személyi jövedelemadó terén. Mindez növelheti a belső fogyasztást, amely fellendülést hozhat az USA számára. Meg persze azoknak az országoknak, melyek az USA piacára exportálnak.

Az OECD előrejelzése szerint idén valószínűleg 1,5%-os lesz a GDP-növekedés az Egyesült Államokban. Jövőre viszont 2,3%, 2018-ban pedig 3%! Ez a fejlett országok között igen jó eredmény lenne, hiszen mind Japán, mind Európa jóval szerényebb növekedéssel számolhat. A globális piac is profitálna ebből: idén a GDP várhatóan 2,9% lesz, jövőre 3,3, majd 2018-ban 3,6%. Ez persze az optimista forgatókönyv…

Sokan bírálják Trump elképzeléseit külföldön és belföldön egyaránt. Nem világos például, hogy miből valósítja meg mindezt az USA új elnöke, hiszen az Egyesült Államok államadóssága már így is csillagászati: 19.200 milliárd dollár, vagyis meghaladja az egyéves GDP 100%-át! Ryan Bourne közgazdász, aki a tekintélyes Institute of Economic Affairs vezető szakértője, arra mutat rá: a kamatemelés elkerülhetetlen lesz. Ennek következtében az USA egyre drágábban tudja csak finanszírozni az államot. Minthogy a költségvetés egyre nagyobb részét fordítják majd erre, így kevesebb marad a közszolgálatra.

De nemcsak ez a baj. Az ilyen nagy állami beruházások általában politikai és nem gazdasági célokat követnek. Vagyis az kapja a beruházást, aki fontos a washingtoni kormányzat számára. Ez óhatatlanul oda vezet, hogy rengeteg felesleges beruházás indul meg. Spanyolországban például így épültek olyan repülőterek, melyeket nem használ senki! Kínában is óriási pazarlás folyik ezen a téren. Japánban csillagászati összeget költöttek el az infrastruktúrára – 6300 milliárd dollárt – nagyon csekély eredménnyel. Politikailag fontos lepukkadt körzetek kaptak nagy pénzeket: azután ott olyan hidak épültek, melyek nem vezettek sehova! Ráadásul Japán gazdasága továbbra is stagnál. A nagy állami beruházások nem eredményeztek jelentős GDP-növekedést – állítja a tekintélyes közgazdász, aki szerint Trump gazdasági elképzelései ugyancsak kockázatosak …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez