Bíróság elé kerül az amerikai őrmester, aki hűségesküt tett az Iszlám Államnak

A 34 éves őrmester, aki korábban Irakban és Afganisztánban, most pedig a Hawaii szigeteken szolgált, katonai titkokat próbált eljuttatni az iszlamista terrorszervezetnek. Ezen kívül olyan apró drónokat akart megszerezni, melyek tankok kilövésére alkalmasak.

Az Iszlám Állam egymás után szenvedi el a súlyos vereségeket: az uralma alatt álló legnagyobb város, Moszul nemrég felszabadult. Fővárosa, Rakka ostrom alatt áll. Amerikai különleges alakulatok is részt vesznek a harcokban Irakban.

Itt szolgált korábban Ikaika Érik Kang őrmester is és valószínűleg ekkor került az Iszlám Állam hatása alá. A hírek szerint letette a hűségesküt az önjelölt kalifának, Abu Bakr al-Bagdadinak. Az FBI ügynökei egy éven át nyomoztak utána és végül csapdába csalták: az Iszlám Állam harcosainak adták ki magukat. Az őrmester beleesett a csapdába és most felelnie kell.

Négy vádpont van ellene, mindegyikért maximum 20 év fegyházat kaphat. Lehet, hogy az amerikai őrmester egész hátralevő életét rács mögött tölti majd. Ügyvédje szerint az FBI nem megengedett módszereket használt a nyomozás során. Kihasználta azt, hogy az őrmester, aki éveket szolgált Afganisztánban és Irakban, poszttraumás stresszben szenved, vagyis nem tud megszabadulni a háborús emlékeitől.

Hétfőn kezdődik a tárgyalás Hawaii-on, az őrmester szülőföldjén. Az amerikai sajtó nagy figyelemmel követi az eseményeket, hiszen a kémelhárítók rémálma az, hogy az USA fegyveres erőinek egyik vagy másik tagja szimpatizálni kezd egyik vagy másik terrorista szervezettel és így veszélybe sodorhatja nemcsak bajtársait, de Amerika biztonságát is. Az Iszlám Állam egyik bevallott célja ugyanis az, hogy bosszút álljon azokon az országokon, melyek Irakban és Szíriában  egymás után mérik a súlyos csapásokat az iszlamista terrorszervezetre.

Fotó: amerikai haditengerészek Hawaii-on a Pearl Harbor elleni támadás 70. évfordulóján / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez