Börtönbe megy az ISIS-rajongó dán lány, aki halálra késelte az édesanyját

A 15 éves Lisa Borch órákig nézegette a YouTube-on az Iszlám Állam lefejezős videóit. Aztán kiment a konyhába, fogott egy kést, és legalább hússzor beleszúrta az édesanyjába. Nem egyedül: 29 éves iszlamista iraki barátjával együtt.

Mindez még tavaly októberben történt, de most született ítélet. Lisát 9 évre börtönbe zárják. A bíróságon elhangzott, hogy a tinilány akkor kezdett radikalizálódni, amikor megismerkedett iraki barátjával.

Vagyis talán már korábban. Először egy svédországi muszlim férfival járt, de az elhagyta, és visszament a feleségéhez és a gyermekeihez. Ekkor keresett és talált vigaszt a lány az iraki Bahtar Mohammed Abdullánál, akit egy menekülttáborban ismert meg a lakásuk közelében.

A gyilkosság után Lisa felhívta a rendőrséget. Azt mondta, sikítozni hallotta az édsanyját, kinézett az ablakon, és egy fehér férfit látott menekülni.

Amikor a rendőrök kiérkeztek, a lány egy fotelben ült és az iPhonját nyomogatta, miközben YouTube videókat nézett. Fel sem állt, amikor azt kérdezték, hol van az édesanyja, csak felfelé bökött az emeletre. Ahol az asszonyt vérbe fagyva találták meg a rendőrök az ágyában. A férje éppen üzleti úton volt.

Az iraki barát.
Az iraki barát.

A lány lett az első számú gyanúsított. A rendőrök lefoglalták a számítógépét, és kiderült: órákon át nézegette azokat a videókat, amelyeken Dzsihádi John lefejezi az Iszlám Állam két brit túszát.

Anya és lánya között állandóak voltak a veszekedések, az anya azt akarta, hogy a lánya szakítson 14 évvel idősebb barátjával. Ezt már Lisa ikertestvére vallotta, aki el is költözött hazulról, nem bírta az örökös szóváltást.

Hogy a vita végére gyilkossággal tesz pontot, azt már a barátjával közösen tervelte ki a lány. A bírónő szerint hideg, sőt jéghideg vérrel elkövetett, előre kitervelt emberölés történt. A terv az volt, hogy a pár utána Szíriába megy, és csatlakozik az Iszlám Államhoz.

A bíróságon a férfi és a lány egymást vádolta a késeléssel. Mindkettőjüket bűnösnek találták. Lisa Borch 9 éves börtönbüntetését egy fiatalkorúaknak fenntartott intézményben kezdi meg. Abdulla 13 évet kapott, miután kiengedik, kitoloncolják Dániából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez