Véres harcok a marhapásztorok és a parasztok között Nigériában

Az összecsapásokban legkevesebb 33 ember veszítette életét a nyugat-afrikai ország északi részén.

A Kaduna szövetségi állam fővárosától 50 km-re található Kajuruban robbantak ki a harcok a helyi földművesek és a marhaterelők között vasárnap –  közölte a helyi rendőrfőnök, Agyole Abeh a francia AFP hírügynökségnek.

A harcok azután kezdődtek, miután a parasztok megtámadtak egy fiatal marhapásztort és annak édesapját, akik éppen a földjeik közelébe irányították marháikat. A fiatal férfit olyan súlyosan megverték, hogy nem sokkal a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe. A rokonai erre fegyvert fogtak és bosszúból lemészároltak hat földművest Kajuruban. A helyiek azonban ezt nem hagyták annyiban, ők is mozgósítottak, majd rárontottak a marhaterelők családjaira és 26 embert, főként gyerekeket és nőket gyilkoltak le.

A vérengzésnek végül a rendőrök vetettek véget, akik jelenleg is nagy erőkkel vannak jelen a helyszínen. Agyole Abeh rendőrfőnök elmondta, hogy az első támadás után szereztek tudomást a vérengzésről, de nem tudtak időben annyi embert mozgósítani hogy megfékezzék a második megtorló támadást. Nigéria alenöke, Yemo Osinbajo  a történtek után további rendőregységeket küldött Kajuruba és parancsot adott a felbújtók letartóztatására és mielőbbi felelősségre vonására.

A parasztok és a pásztorok közötti konfliktusoknak mély gyökerei vannak Nigériában, különösen Kadunában, ahol nem most fordult elő először, hogy egymásra támadnak. Az ottani földművesek ugyanis túlnyomórészt keresztények, míg a marhatenyésztők muszlimok és a fuláni törzs tagjaiként nomád életmódot folytatnak. Eleinte elsősorban a legelőterületek és a vízlelőhelyek feletti ellenőrzés váltotta ki a gyilkos indulatokat a két csoport között. A 2011-es választások és az azt követő zavargások azonban már vallási és etnikai alapokra helyezték az egymás elleni gyűlöletet. 2011-ben a keresztények ugyanis muszlimok százait gyilkolták meg és üldözték el földjeikről, amit a fulánik és más muszlim törzsek nem tudnak megbocsátani.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a nigériai kormány gyakorlatilag tehetetlen. A Boko Haram elleni háború ugyanis teljesen elvonta az erőforrásokat Kaduna vallási és etnikai feszültségeinek megfékezésétől. Szakértők szerint ráadásul a kormány erőszakos rendteremtése, számos politikus gyülöletbeszéde illetve a helyi vallási vezetők uszítása jelenti a legnagyobb problémát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez