Mekka közelében zuhant le egy rakéta, melyet a síiták lőttek ki Jemenből

Így akarják megzavarni a nagy mekkai zarándoklatot – állítja Szaúd-Arábia. A mekkai zarándoklat idén augusztus végére esik és legkevesebb kétmillió hithű muzulmán érkezését várják Szaúd-Arábiába.

Nem ez volt az első rakéta, melyet Jemenből lőttek ki Mekka irányába: tavaly októberben hasonló eseményről számolt be Szaúd-Arábia, mely háborút folytat a síiták ellen Jemenben. Minden háborúban az első áldozat az igazság, ezért Szaúd-Arábia bejelentését óvatosan kell kezelni, hiszen az elsősorban a közvélemény mozgósítására szolgál.

A jemeni háború most különösen Szaúd-Arábia szívügye lett, amióta Mohamed bin Szalman hadügyminiszter első számú trónörökös lett. Az öreg király kedvenc fia ennek a háborúnak az igazi fővezére. Csakhogy a háború Szaúd-Arábia szempontjából nem áll jól. A lázadók kezükben tartják a fővárost és a hadseregük ellenáll a Szaúd-Arábia által vezetett szunnita arab koalíciónak. Igaz, hogy a lázadók számíthatnak a síita koalíció támogatására. Mindenekelőtt Irán játszik kulcsszerepet abban, hogy a síita lázadók tartani tudják magukat Jemenben.

A Hadzs, a nagy mekkai zarándoklat évek óta óriási biztonsági problémát jelent Szaúd-Arábiának. A szunnita-síita ellentétek kiéleződése csak olaj a tűzre, hiszen a közel-keleti konfliktusok sorozata legalább annyira nemzeti-hatalmi küzdelem, mint amennyire vallási összecsapás. Szíriában és Irakban például a szunnita kurd milíciák együtt küzdenek a síitákkal az Iszlám Állam ellen, mely a szunnita irányzatot tartja az egyetlen igaz hitnek. Szaúd-Arábia nemrég több mint százmilliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket az USA-tól, vagyis elhúzódó konfliktusra számít a Közel-Keleten.

Fotó: a mekkai nagymecset udvara a hadzs idején / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez