Beolvasztották a Berlinben ellopott százkilós arany érmét

A 4 millió dollárt érő tömörarany érmét még tavasszal emelték el a berlini Bode Múzeumból. Most újra hallottunk róla.

A Big Maple Leaf nevű, 53 centi átmérőjű és 3 centi vastag érmét márciusban emelték el, mégpedig úgy, hogy a rablók a múzeum mellett futó vasúti hídról másztak be egy létra segítségével az ablakon át az épületbe. A média a német történelem egyik leglátványosabb rablásáról írt. A kanadai állami pénzverdében 2007-ben készült érme akkor a világ legnagyobb aranyérméje volt.

Időközben kiderült: a ritkaságot egy libanoni maffia tagjai vitték el  – közölte a német rendőrség. Amely meg is találta az aranyat, amit időközben beolvasztottak: aranyrudakat készítettek belőle. Mégpedig úgy, hogy rezet kevertek hozzá, így tüntetve el a tömörarany érme nyomait.

Annak idején senki nem értette, hogyan tudták kivinni a rablók a 100 kilós érmét a múzeumból. Most az is kiderült: egy kézikocsiba rakták és simán kitolták. A német rendőrség azt is közölte, hogy négy, 18 és 20 év közötti fiatal férfit vettek őrizetbe a héten, amikor rajtaütéseket hajtottak végre egy arab maffia tagjainak lakásain.

A bűnözők belső emberrel dolgozhattak: a gyanúsítottak egyike egy korábbi múzeumi felügyelő – valószínűleg ő biztosította a létrát és segített abban, hogy ki tudják szedni az érmét a golyóálló üvegből készült tárlóból.

A már beolvasztott érme a Guinness rekordok könyvében is szerepelt egyedülálló tisztasága miatt: 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany. 2010 végétől állították ki a Bode Múzeumban, amely a világ egyik legnagyobb, 540 ezer darabból álló érmegyűjteményét mondhatja magáénak a berlini Múzeum-szigeten.

Fotó: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez