Vérhiány a vérfürdőben, Jemenben

Bármikor bezárhat a polgárháborúba süllyedt ország egyetlen vérbankja, ha nem kap azonnali segítséget.

A krízist az idézte elő, hogy az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet nemrég jelezte, hogy felfüggeszti a jemeni Nemzeti Vérbank támogatását. Erről az intézet igazgatója, Dr. Adnan al-Hakimi számolt be, aki elmondta: szinte mindenből hiányt szenvednek és ha nem kapnak azonnali segítséget, akkor be kell zárniuk. A francia segélyszervezet egyébként több mint két éven át támogatta működésüket. Azt nem tudni, hogy mi áll mostani, hirtelen jött döntése hátterében. Az igazgató most civil és nemzetközi szervezetektől, illetve üzletemberektől vár segítséget a fennmaradáshoz.

A WHO jelezte, hogy kész segíteni és már be is rendelte a szükséges eszközöket a vérbank működéséhez. A probléma viszont az, hogy a segélyszállítmányok még nem érkeztek meg.

A Vérbank bezárása csak tovább súlyosbítaná az amúgy is szörnyű humanitárius helyzetet a közel-keleti országban. A vérellátás ugyanis kulcsfontosságú tényező Jemenben, ahol két éve véres polgárháború folyik. Az elmúlt két éveben legkevesebb 10 ezer ember halt még és több mint 3 millióan váltak földönfutóvá a harcok miatt. Arról nem is beszélve, hogy az ország infrastruktúrája romokban hever, az egészségügyi ellátórendszer pedig megszűnt létezni. Alig akad működőképes kórház, azokat is külföldi segélyszervezetek, köztük az Orvosok Határok Nélkül segítségével tarják fenn. Ha ennyi még nem lenne elég, akkor nemrég a kolera is felütötte a fejét Jemenben. A járvány közel 600 ezer embert érint és már 2.000 áldozatot követelt.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez