Ingyenes mentős kurzus indul civileknek

A Magyar Afrika Társaság egyedülálló kezdeményezésbe fog: önkénteseket vár, akik megfelelő képzés mellett akár Budapest utcáin is segíthetnek az életmentésben. Gáspár Attila mentőtiszttel, az ötletgazdával beszélgettünk, illetve annak is utánajártunk, hogy miért érdemes belevágni a tanfolyamba.

A Magyar Afrika Társaság rendszeresen szervez a fekete kontinensre olyan orvosi missziókat, melyek keretein belül magyar orvosok segítenek az ottani betegeknek. Ezt az eszmét viszi majd tovább a budapesti esetkocsi is, amelyen önkéntesek fognak dolgozni.

Gáspár Attila: Ez egy rendkívül speciális dolog, Magyarországon egyetlen ehhez hasonló szervezet van, a Máltai Szeretetszolgálat mentőautója. Ott dolgoztam, és több projektben is együtt működtem az AHU-val (Magyar Afrika Társaság – a szerk.). Látva, hogy még mindig nem tud felvenni ennyi esetet az Országos Mentőszolgálat, úgy gondoltam, hogy itt, az AHU-nál is életre lehetne hívni egy karitatív munkára épülő mentős csapatot.

Gáspár Attila.
Gáspár Attila

 

– Hogyan és mikor lépne szolgálatba a mentőautó?

GA: Budapest területén, a legkritikusabb időben szeretnénk segíteni a mentést. Természetesen az OMSZ-szel együttműködésben, az információkat is tőlük kapnánk meg, hol van olyan eset, amelyhez ők már nem tudnak kimenni. Az is természetes, hogy ezen a kocsin mindenki ingyen végez szolgálatot.

– Ki lehet szekundáns, tehát olyan önkéntes, aki nem orvos, de segíthet a mentőben?

GA: Egy olyan tanfolyamot tartunk az érdeklődőknek, amit nem nagyon lehet ingyen elvégezni. Tanulnak újraélesztést, elsősegélynyújtást, felkészítjük őket olyan szélsőséges helyzetekre, amilyenekre sokszor nem is gondol egy civil – arra, hogy mégis mi várja majd őket egy ilyen esetkocsin. Természetesen ők csak a képzett orvosokat kísérik, besegítenek nekik, egyedül nem végeznek mentést.

Gáspár Attila szerint sokan az oktatás miatt jelentkeznek, és nagyon szerteágazó az, hogy ki honnan, milyen képzettséggel jön. Elmondása szerint diákok, gyógytornászok, orvosok is jelentkeznek, és sokszor kapnak úgy megkeresést, hogy egy házaspár mindkét tagja vagy akár egy teljes család szándékozik részt venni a képzésen. Az oktatás miatt is jelentkeznek, de ha sikeresnek érzik majd magunkat abban, amit csinálnak, akkor az esetkocsira is mennek majd.

Várkonyi Renáta
Várkonyi Renáta

Ezt megerősíti az első képzés egyik résztvevője, Várkonyi Renáta is.

– Én elsősorban tanulni szeretnék. Négy éve járok ki Afrikába és segítek embereken. Oda is nagyon szívesen visszamegyek, de természetesen a budapesti mentésbe is bekapcsolódnék, ha biztonsággal le tudom tenni a vizsgákat.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez