A migránsok Európa új rabszolgái?

Több mint százezer menekült és migráns érkezett az EU területére az első félévben, a 82%-uk Itáliába. Az olasz kormány Brüsszelhez fordult. De mi lesz a bevándorlókkal? Az olasz mezőgazdaságban megnövekedett a rabszolgaként foglalkoztatott migránsok száma.

Ráadásul Szicíliában maga a maffia alkalmazza őket, így senki sem számíthat védelemre a munkaadókkal szemben. Akik aztán gátlástalanul vissza is élnek a helyzettel. Itália 18 helyet ugrott előre a nemzetközi rabszolgalistán, melyet a Verisk Maplecroft szervezet tesz közzé minden nyáron. 

A szervezet szakértője a londoni Guardian-nek elmondta: régebben távoli országok voltak a leginkább veszélyeztetve. Ma is Észak-Korea és Dél-Szudán osztozik az első helyen a munkavállalói jogokat semmibe vevő rabszolgalistán. De a legnagyobb kockázatnövekedést az EU mutatta az elmúlt évben! Az ok a folyamatos migráció Afrikából és a Közel-Keletről. Nemcsak Itália, de három másik uniós tagállam is érintett, mert jelentések készültek arról, hogy a migránsokat rabszolgaként dolgoztatják. Románia 56 helyet ugrott előre és bekerült a magas kockázati listába! Ciprus és Bulgária is érintett még. Mind a négy állam az EU határvidékén helyezkedik el: rengeteg olyan migráns érkezik, aki a nyomor elől menekül, vagyis semmi esélye sincs arra, hogy elismerjék a menekült státuszát. Hazamenni viszont nem akar és nem is tud, hiszen minden erőforrását felemésztette az eljutás álmai földjére, Európába.

Ahol gyakran rabszolgasors várja. Törökország is 52 helyet ugrott előre a rabszolga listán, mert ide áramlik a szíriai polgárháború menekültjeinek jórésze. A Merkel – Erdogan paktum óta megszűnt a bevándorlás lehetősége az EU-ba. Törökországban igen szigorúan szabályozzák a munkavállalást a hazai munkaerő védelmében. Így sok menekültnek és migránsnak marad a rabszolgaélet.

Van persze másfajta rabszolgaság is – írja a londoni Guardian, mely nemrég összeállítást közölt azokról az afrikai versenyzőkről, akik a gazdag államoknak nyerik az érmeket a londoni atlétikai világbajnokságon. Ők sincsenek irigylésre méltó helyzetben, de a migránsokhoz képest luxuskörülményeket élveznek – már ameddig nyerik az érmeket. Ne higgyük, hogy csak Európa perifériáin fenyeget a rabszolgaság – hívja fel a figyelmet a Guardian. Nem véletlen, hogy tavaly Nagy-Britanniában törvényt fogadtak el a modern rabszolgaságról. A munkaadók mindenütt kíméletlenül kihasználják azt, hogy a migráns teljesen kiszolgáltatott helyzetben van. A szicíliai maffia a földeken dolgoztatja őket szinte a semmiért, Törökországban a textilgyárakban robotolnak pusztán a túlélés reményében. A migránsok Európa új rabszolgái lehetnek, ha az államok nem tesznek ez ellen valamit – hangsúlyozza a londoni Guardian, amely beszámolt arról, hogy a rabszolgaság kockázata a legjobban Európában nőtt az elmúlt évben.

Fotó: afrikai migránsok dolgoznak olasz földeken / ROPI / Alamy

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez