Bíróság előtt a nőket korbácsoltató ex-főrendőr Maliban

Pénteken, az iszlám szent napján kezdődik a per a sariát alkalmazó ex-rendőrfőnök ellen Mali fővárosában, Bamakóban. Az áldozatok már négy éve várnak erre. Mivel vádolják Gao városának egykori rendőrfőnökét?

Az az asszony vagy lány, aki fátyol nélkül lép ki az utcára, korbácsütésekkel büntetendő! – idézte a sariát az egykori bőrkereskedő, aki akkor lett szülővárosának rettegett ura, amikor azt elfoglalták a dzsihádharcosok 2012-ben. Mohamed próféta szigorú törvényeit elkezdték szigorúan alkalmazni. A piactéren, ahol egykor a rendőrfőnök marhabőrrel kereskedett, most rendszeres volt a megkorbácsolt nők sikoltozása és a megcsonkított férfiak üvöltése. Mindennapossá vált ugyanis a rablók kezének vagy lábának az amputálása. Ha épp nem akadt alkalmas hóhér, akkor a rendőrfőnök maga vállalta a rémes feladatot. A házasságtörőket halálra ítélték és megkövezték. Ebben nem jutott szerep a rendőrfőnöknek, ezt a feje felett intézte az imámok bírósága.

Erre is hivatkozott az ügyészség előtt az ex-rendőrfőnök: ő csak az imámok bíróságának döntéseit hajtotta végre. A döntések pedig a saría alapján születtek, mely jogforrás Maliban is, ahol a lakosság többsége muzulmán. Az ex-rendőrfőnök hosszú időt töltött előzetesben. A francia csapatok 2013-ban kiűzték a dzsihádharcosokat Mali északi részéről. Ezt követően Gao rendőrfőnöke menekült. Végül a sivatagban találtak rá, ahol egyedül motorozott. Tűzharc után fogták el.

Az áldozatok ezek után abban reménykedtek: ugyanott ítélik majd el Gao rendőrfőnökét, ahol ő korlátlanul uralkodott egy rövid ideig: a piactéren. Ebből nem lett semmi, a per a fővárosban, Bamakóban zajlik. Gao ugyanis még mindig nem biztonságos hely, pedig a dzsihádharcosokat a franciák már négy éve kiűzték. Az államhatalom továbbra is gyenge északon, ahol annak idején a dzsihádharcosok uralkodtak. Mégis az egész országban várják az ítéletet, hiszen a saría nevében nőket korbácsoltató főrendőr állandóan a Koránra és a vallási bíróságra hivatkozik. A közvélemény példás ítéletben reménykedik, mert különben megmarad a félelem: egyszer még visszatér Mohamed próféta szigorú törvénye, a saría Maliba, ahonnan csak francia segítséggel sikerült kiűzni a dzsihádharcosokat 2013-ban.

Fotó: az ENSZ ruandai békefenntartói Gaóban, 2014-ben / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez