Békés búcsú az elnöktől – de mi lesz Angolával, ahol 38 éven át uralkodott?

Az első számú elvtárs – ez volt José Eduardo dos Santos elnök eposzi jelzője Angolában, ahol a kormányzó párt minden hatalmat a kezében tart.

Az MPLA vezette a függetlenségi harcot Portugália ellen, és aztán fokozatosan a kezébe vette a teljes hatalmat. Hosszú és igen véres polgárháborút folytatott és nyert meg a nyugati nagyhatalmak által támogatott milícia ellen (Unita) 1975 és 2002 között. Mindez nem lett volna lehetséges a Szovjetunió és Kuba támogatása nélkül. Maga dos Santos Bakuban végzett olaj mérnöki szakon. Az olaj adta az erejét dos Santos rendszerének és ez mutatja most a gyengeségét.

2014-ben, amikor egy hordó angolai olaj ára még száz dollár fölött volt, a GDP meghaladta a 126 milliárd dollárt, vagyis magasabb volt, mint Magyarországé. Azóta az olaj ára megindult lefelé és Angola permanens gazdasági válsággal küzd. Ahhoz, hogy az ország működjön, 82 dolláros olajár kellene. Ehelyett az alig több mint 50 dollár.

A válsághelyzet megoldása már az utód dolga lesz: bár elvben választás dönt róla, de dos Santos elnök és a mindenható pártvezetés már tudja, hogy ki követi az első számú elvtársat. Joao Lourenco hadügyminiszter, akinek neje nemrég még a Világbanknál képviselte Angolát. A család nagyon fontos ebben a rendszerben is. Dos Santos elnök eredetileg a fiát szánta utódának, de a többi fontos elvtárs meggyőzte: a trónörökös alkalmatlan a válsághelyzet megoldására. Azért persze a gondos atya neki is szép jövőt biztosított: ő Angola szuverén befektetési alapjának főnöke, vagyis csekély 5 milliárd dollár felett rendelkezik. Nővére, Isabel dos Santos Afrika leggazdagabb asszonya. Jelenleg ő a Sonangol, a nagy állami olajtársaság főnöke. Meddig?

A szakértők szerint az új elnöknek valamit vissza kell vennie azokból a pénzekből, melyet dos Santos oly nagylelkűen osztogatott akkor, amikor Angolában jól mentek a dolgok, mert magas volt az olaj árfolyama. Az új elnöknek nem lesz könnyű dolga, hiszen a jeles előd nem mond le mindenről : továbbra is első számú elvtárs kíván maradni, vagyis a mindenható kormánypárt vezetője. Melyik elnök lesz az igazi? És melyiküknek van elképzelése a válság menedzseléséről? Hamarosan kiderül, hiszen Angola lakosságának többsége 25 éven aluli fiatal, akit nem érdekelnek a múltbeli érdemek. Az viszont annál inkább, hogyan lehet boldogulni ma Angolában, ahol az alacsony olajárak miatt három éve a gazdasági válság az úr…

Fotó: José Eduardo dos Santos / BBC

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez