Lázonganak a nemi erőszakért elítélt guru hívei – 36 halott

A katonaság bekerítette a szekta központját Harijána államban India északi részén. Több mint 20 ezer ember gyűlt össze itt, hogy tiltakozzon a guru elítélése ellen. A bíróság pénteken mondta ki bűnösnek Gurmet Ram Rahim Szinget kétszeres nemi erőszakban.

Tíz évvel ezelőtti ügyről van szó: akkor jelentette fel a szekta két női tagja a gurut, mert megerőszakolta őket. A rendőrségnek csak mostanra sikerült a bíróság elé vinnie az ügyet. A szekta ugyanis igen befolyásos: 2002-ben a gurut azzal gyanúsították, hogy megölt egy újságírót, de az ügyet elsimították. A választások alkalmából ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a szekta vezére mire szólítja fel híveit. Akik közül sokan vakon követik a gurut: 400 hívét például arra hívta fel, hogy kasztráltassák magukat, mert így közelebb kerülhetnek istenhez. A többség követte a felhívást …

A guru péntek óta rendőri őrizetben van. Hívei többször összecsaptak a rendőrökkel és a katonákkal, akik a bíróság épületét védelmezik. 36-an meghaltak és sokan megsebesültek. A bíróság pénteken bűnösnek mondta ki a gurut két rendbeli nemi erőszakban, de csak hétfőn közli, hogy mire ítéli. Addig mindenképp tart a feszültség. Az indiai katonák helyi parancsnoka, egy tábornok közölte a sajtóval: nem akarják megrohamozni a szekta központját, ahol több mint húszezer hívő barikádozta el magát. Célunk a rend fenntartása – hangsúlyozta a tábornok, akinek nincs könnyű dolga, hiszen a nemi erőszak miatt elítélt gurunak több millió híve van Indiában és az egész világon.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez