Egyre erősebbek Uganda és Magyarország kapcsolatai

Egyre erősebbek Uganda és Magyarország kapcsolatai – hangsúlyozta Mary Kitutu Goretti ugandai környezetvédelmi miniszter az országban humanitárius misszión tartózkodó magyar orvosok és a munkájukat segítő, valamint a helyi iskolákat kipróbáló és arról filmet készítő magyar diákok tiszteletére adott fogadáson.

A miniszter kiemelte: hálás az ugandai kormány azért, hogy a Magyar Afrika Társaság orvosai olyan településeken gyógyítanak, ahol alig van orvos, a helyiek pedig rengeteg egészségügyi problémával küzdenek. Magyaroknak köszönhető Kapeke egyik kútja is, Balogh Sándor, az AHU (African Hungarian Union) elnöke avatta fel két éve. De Ugandában van magyar farm, mintagazdaság és még jackfruit pálinka előállításával is próbálkoztak magyarok, sikerrel. Uganda gazdasága erősödik majd, ha ilyen és ehhez hasonló humanitárius segítséggel úrrá lesz az ország az egészségügyi problémákon – mondta Jovrine Kalisie ugandai országgyűlési képviselő.

Orvosok és segítők.
Orvosok és segítők.

Az ugandai politikusok kiemelték: fontos számukra, hogy ilyen jó kapcsolat alakult ki egy közép-európai országgal. Üdvözölték azokat a magyar diákokat is, akik a Magyar Afrika Társaság orvosainak munkáját figyelték és segítették, és kipróbálják a helyi iskolákat. A cél, hogy a Középsuli filmsorozatban bemutassák kortársaiknak, milyen kemény feladat Uganda egyes részein maga az iskolába járás is, hiszen kilométereket kell megtenni, ivóvíz és villany pedig nincs a közelben, mégis boldogok, akiknek megadatik, hogy tanulhatnak.

Fotó: balról jobbra Kiss Róbert Richard, Mary Kitutu Goretti és Jovrine Kalisie

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez