Hidat építettek a középsulisok Afrikában

Afrika egyes részein kilométereket kell megtenniük a diákoknak, hogy eljussanak az iskolába. Nincs elég ivóvíz, a legtöbb helyen áram sincs. Egy magyar diák el sem tudja képzelni, hogyan lehet így élni. A Középsuli internetes filmsorozat szereplői kipróbálták, milyen ilyen körülmények között suliba járni.

A Magyar Afrika Társasággal (AHU) együttműködve mentek ki Afrikába a Középsuli szereplői, hogy segítsék és népszerűsítsék az AHU Ugandában dolgozó önkéntes orvosainak munkáját és kipróbálják a helyi iskolákat. Az utazás célja az is, hogy a sorozatban bemutassák kortársaiknak, milyen kemény feladat Uganda egyes részein az iskolába járás is, hiszen kilométereket kell gyalogolni.

Ugandában az utak minősége nagyon rossz és a távolságok sem kicsik. Gyakran esik az eső, ennek következményében csúszóssá és sárossá válik a talaj, így haladni szinte lehetetlen rajta. A Középsuli sorozat szereplői nem ismernek lehetetlent. A hosszú és döcögős út közben egy olyan hídhoz értek a vörös sártenger közepén, ami még nem volt készen, ezért az átjutás rajta a lehetetlen határát súrolta.

A fiatalok között kitört a pánik, hiszen felmerült, hogy aznap este a faluban kell maradniuk, ahol nincs áram, sem víz, a helyiek a földön alszanak olyan kis kunyhókban, melyekben éppen hogy elférnek és korábban sokuk őse  fejvadász volt. Egyesek már vadállatok hangját hallották. Senki nem akart a faluban éjszakázni, így nem volt más választás, a helyzetet meg kellett oldani. Mindenki leszállt a buszról és megfogott egy követ. A helyiek hamar beálltak segíteni, így a híd hamar elkészült és a busz kisebb-nagyobb sikerrel át is verekedte magát rajta. Az öröm és ováció hatalmas volt, mindenki épségben jutott haza. Egyet már mindenki megtanult: Afrikában bármi megtörténhet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez