Nő és muszlim Szingapúr új államfője

Halimah Jacob maláj és muszlim. Már eddig is ismert politikus volt Szingapúrban – ő volt a parlament elnöke. Mostantól az egész városállamé. Az első nő a poszton, melyre a választás formális volt.

A pénz és a tisztaság városaként emlegetett, csaknem 6 milliós Szingapúrban fontosnak tartják, hogy a soknemzetiségű városállam minden polgára teljes joggal odatartozónak érezze magát. Ezért most úgy döntöttek, hogy a kisebbségi malájok (arányuk 14 százalék a 75 százalékot alkotó kínaiakkal szemben) adhatják az államfőt. A poszt egyébként meglehetősen ceremonális jellegű, valós hatalma az elnöknek nem nagyon van. Viszont ő képviseli Szingapúrt a nagyvilágban.

Jóllehet a választás korlátozott volt, az ő elnöksége nem lesz az – nyilatkozta Halimah Jacob. Ő minden szingapúri elnöke lesz. Korábbi házelnöki posztja alapján egyébként a választás tulajdonképpen automatizmus volt, hisz az a pozíció tette lehetővé, hogy megfeleljen a jelölés feltételeinek – írja a Reuters

Rajta kívül még négyen pályáztak az államfői posztra, de ketten közülük nem malájok voltak és a másik kettő sem felelt meg teljes egészében a feltételeknek. Szingapúr utolsó maláj elnöke Juszof Isák volt, az ő arcképe díszíti még ma is a városállam bankjegyeit. 1965 és 70 között vezette az országot. Ezek voltak a függetlenség első évei azután, hogy a korábbi brit gyarmat tiszavirág életű uniót alkotott a szomszédos Malajziával. A tulajdonképpeni hatalom azonban egészen 1990-ig az első miniszterelnök, Li Kuang-jao kezében volt.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez