Rohani – egy gengszter nem tehet tönkre egy nemzetközi egyezményt

Hasszán Rohani elnök az ENSZ közgyűlésében visszautasította Donald Trump bírálatát, mely Észak-Koreával együtt a világot fenyegető terrorista államnak titulálta Iránt.

Az Egyesült Államok elnöke arra is célzott az ENSZ-ben, hogy felmondhatja az egyezményt, melyet hat nagyhatalom kötött Iránnal annak nukleáris programjáról. Válaszul Rohani gengszternek nevezte az Egyesült Államok elnökét.

Korábban az iráni elnök a CNN hírtelevízióban fejtette ki, hogy az USA nagy árat fizetne azért, ha kilépne a nukleáris egyezményből. “Fel vagyunk készülve arra az esetre, ha az Egyesült Államok kilép a nagyhatalmak és Irán nukleáris egyezményéből” – mondta Rohani elnök az exkluzív interjúban. Évekig tartó tárgyalások után hat nagyhatalom (az USA, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) 2015-ben megállapodott Iránnal abban, hogy a közép-keleti állam csak békés célból fejleszti nukleáris technológiáját. Az egyezményt az Obama adminisztráció írta alá és Donald Trump a választási kampány során “a lehető legrosszabbnak” nevezte azt. Csatlakozott Netanjahu izraeli miniszterelnök bírálatához, aki szerint az USA és a többi nagyhatalom hibát követett el az egyezmény aláírásával. Netanjahu Iránt Izrael esküdt ellenségének tartja, hiszen a vallási vezetés a zsidó állam létét sem ismeri el. Hasszan Rohani elnök viszont, akit nemrég újra elnökké választottak, a mérsékelt irányzat képviselője, aki fontos szerepet játszott az egyezmény elfogadtatásában Iránban. Mi lesz, ha Trump felmondja az egyezményt?

“Nem hiszem, hogy ez az USA érdekében állna. Amerikának túlságosan is nagy árat kellene fizetnie ezért!” – hangsúlyozta Irán elnöke. Donald Trump október 15-ig dönthet az Iránnal megkötött nemzetközi egyezmény felmondásáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez