Nem biztonságos az abortuszok csaknem fele a világon

Ez derül ki egy WHO kutatócsoport tanulmányából, melyet a The Lancet című szaklap közöl. Az Egészségügyi Világszervezet kutatása az első, amely az egész világra kiterjed.

Eszerint egy évben mintegy 55,7 millió terhességmegszakítást végeznek el a világon. Ebből 25,1 millió bizonyult nem biztonságosnak a WHO kritériumai szerint. Három nagyon egyszerű szempontot vettek figyelembe:

1. Aki elvégezte az abortuszt, nem volt szakember.

2. A körülmények nem voltak megfelelőek. 

3. Mindkét kedvezőtlen szempont egyszerre volt érvényes. 

Különösen Afrikában drámai a helyzet – nyilatkozta Lisa Hadad asszony, aki nőgyógyászként éveket töltött a helyszínen. A fejlett államokban általában nincs gond: az abortuszok megfelelnek a WHO minimumfeltételeinek. Kivétel persze itt is van, és ez épp Kelet-Európa!.Itt az abortuszok 14%-a nem megfelelő feltételek között megy végbe, vagyis nem kórházban vagy orvosi rendelőben történik.

A gyengén fejlett országokban teljesen általános, hogy sem szakképzett orvos, sem pedig megfelelő műtő nincs. Így az eredmény nagyon gyakran katasztrofális a nőkre nézve. “Rendszeresek a vérzések és más komplikációk. Az abortusz gyakran képtelenné teszi az anyát a gyermekvállalásra” – mondja Lisa Hadad. Afrikában és Ázsia nagy részén gyakorlatilag minden második abortusz veszélyezteti a nő egészségét, sőt gyakran az életét is. Különösen kínos az, hogy az utóbbi évtizedekben nagyon minimális az előrelépés ezen a téren.

A vizsgálat a 2010-2014-es éveket érinti és ez az első, mely az egész világra vonatkozik. Országokra bontott statisztikát nem is közöl, hiszen csak becslésekről van szó. Azt sem elemzi különösebben, hogy milyen társadalmi és vallási előítéletek, illetve tilalmak nehezítik azt, hogy az abortuszt a megfelelő körülmények között hajtsák végre. Csak az orvosi problémákkal foglalkozik és ezek kapcsolatban vannak egy ország általános egészségügyi ellátásával. Amely a sok helyi háború miatt olykor még romlik is, bár korábban sem állt magas szinten a fejlődő világban. Sokszor a nők azért vállalkoznak abortuszra rémes körülmények között, szakszerű orvosi segítség nélkül, mert a társadalmi megítélés olyan negatív, hogy titokban kell tartani a kínos műtétet.

A WHO persze nem tehet csodát, de az első abortusz-világjelentés elkészítésével legalább ahhoz hozzájárult, hogy világosan lehet érzékelni a problémát: majdnem minden második abortusz veszélyezteti a nők egészségét a 21. században.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez