Őrségváltás a királyságban

A 79 éves Szalman király, aki egy hete került trónra Szaúd Arábiában a folyamatosságot hangsúlyozza ugyan, de jelentős személyi változásokra került sor a hatalom felső régiójában.

A 91 éves korában elhunyt Abdallah két fia távozik a legfelső vezetésből: egyikük Mekka, a szent város kormányzója, a másik pedig Rijád, a főváros kormányzója volt. Az elhunyt király harmadik fia viszont, Miteb herceg, aki a kulcsfontosságú Nemzeti Gárda élén állt, megtartotta a tisztségét. Ez a királyi ház uralmát garantáló fegyveres alakulat nagyon fontos szerepet játszik Szaúd Arábia belső biztonsági rendszerében, melyet fenyeget az Al Kaida éppúgy, mint Irán, amely a siíta kisebbség révén próbál nyomást gyakorolni vetélytársára.

Szalman király nincs megelégedve a biztonsági rendszerrel: leváltotta a hírszerzés fejét és a nemzetbiztonsági tanács főtitkárát. A többi fontos miniszter viszont megmaradt: a belügyek, az olajügyi minisztérium élén nincs változás. A folyamatosság tehát továbbra is jellemzi a szaudi királyi család óvatos politikáját azzal együtt, hogy az elhunyt uralkodó két fiát is leváltották a sivatagi királyságban.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez