Pénzért vette a riói olimpiát – letartóztatták a Brazil Olimpiai Bizottság elnökét

Rio de Janeiróban vették őrizetbe Carlos Nuzmant, akit a rendőrség régóta azzal gyanúsít, hogy óriási megvesztegetéssel érte el, hogy a brazil város kapja meg az olimpiát. Közben persze az olimpiai bizottság elnöke saját magáról sem feledkezett meg: aranyrudakat tartott Svájcban.

Carlos Nuzman vagyona a négyszeresére emelkedett 2006 óta – vagyis amióta betölti az olimpiai bizottság elnöki tisztét.

A rendőrséget elsősorban az érdekli, hogy mi történt 2009-ben? Akkor döntöttek ugyanis arról, hogy melyik város kapja az olimpia megrendezésének jogát. Rio de Janeiro győzött, de miért? Hogy tudott megelőzni olyan városokat, mint Madrid, Tokió vagy Chicago? Úgy, hogy a brazil olimpiai bizottság elnöke megvásárolt sok szavazatot a nemzetközi olimpiai bizottságban. Nem saját számlára dolgozott. Ott állt mögötte Lula akkori köztársasági elnök, aki szívügyének tekintette az olimpia megrendezését Brazíliában.

A legnagyobb latin-amerikai ország aztán meg is rendezte a futball világbajnokságot és az olimpiát, mely szép PR-sikert hozott és teljes gazdasági csődöt. Brazíliában hatalmas korrupciós válságsorozat alakult ki. Lula elnököt elítélték korrupcióért, utódát, Dilma Rousseff asszonyt ugyanezzel vádolják. A brazil olimpiai bizottság elnökét egyszer már letartóztatta a rendőrség, de akkor az ügyvédek kihozták a börtönből.

A korrupcióellenes ügyészség most esküszik, hogy olyan alapos dossziét állítottak össze a brazil olimpiai bizottság elnöke ellen, hogy nem úszhatja meg a vádat: miközben Brazíliában megvásárolta a riói olimpiát, aközben saját zsebébe tette a megvesztegetésre szánt állami pénzek egy részét …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez