Támadás a palota ellen Szaúd-Arábiában – miről tárgyal a király Moszkvában?

Kalasnyikov géppisztollyal támadta meg a királyi palotát Dzsiddában egy 28 éves fiatalember. A palotaőrség két tagját megölte és több másikat megsebesítette. Végül lelőtték a támadót, aki a belügyminisztérium szerint szaúdi állampolgár volt.

Dzsiddában van az uralkodó család nyári rezidenciája, de Szalman király jelenleg moszkvai úton van – 1500 főnyi delegációval. A sors iróniája, hogy arról is megállapodtak, hogy a jövőbenSzaúd-Arábia is gyárt majd Kalasnyikovot.

Szaúd-Arábiában az AK 103 géppisztolyt gyártják majd, mely a legendás AK 47-es továbbfejlesztett változata. Ebből a géppisztolyból állítólag jelenleg is 100 millió van forgalomban az egész világon. Könnyen kezelhető és ezért nagyon kedvelik a különböző milíciák is a Közel-Keleten. Jemenben Szaúd-Arábia jelenleg is harcban áll a síita milíciákkal. A sivatagi királyság nemcsak a géppisztolyok iránt érdeklődött Moszkvában, hanem az S 400-as rakétavédelmi rendszer is felkeltette a szaúdiak figyelmét. A trónörökös, Mohamed bin Szalman egyben hadügyminiszter is, ezért kiváncsi arra a légvédelmi rendszerre, melyet Törökország – az USA ellenkezése ellenére – már meg is vásárolt. Most Moszkvában Szaúd-Arábia előszerződést kötött erre az orosz rakétavédelmi rendszerre.

Putyin elnök mind aktívabb a közel-keleti diplomáciában. Nemrég találkozott Szocsiban Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és villámlátogatást tett Törökországban Erdogan elnöknél. Oroszország Szíriában Aszad elnök rendszerét támogatja, míg Törökország, Szaúd-Arábia, Izrael és az USA rendszerváltást szeretne. Az orosz diplomácia közvetíteni kíván az ellentétes érdekek között, miközben Moszkva igyekszik mindenkivel jóban lenni. Ezért járult hozzá, hogy a jövőben Kalasnyikov géppisztolyt Szaúd-Arábiában is gyártsanak, abban az országban, amely évtizedeken át a halálos ellenségének tartotta a Szovjetuniót.

Fotó: az uralkodó palotája Dzsiddában / Panoramio

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez