Fegyverüzlet – korrupció miatt vádat emelhetnek a dél-afrikai elnök ellen

Jacob Zumának, a nagy túlélőnek most várhatóan korrupció, csalás, zsarolás és pénzmosás vádjával kell szembenéznie – közölte Dél-Afrika legfelső fellebbviteli bírósága.

Tavaly hozott egy alacsonyabb rangú bíróság olyan döntést, hogy az ügyészek újranyithatnak 783 korrupciós aktát – ezek mindegyike egy 1999-es fegyverügylettel függ össze. Jacob Zuma akkor Dél-Afrika alelnöke volt.

A vádakat nyolc évvel ezelőtt elvetették és ezzel vált lehetővé, hogy az elnökségért indulhasson. Ő maga mindvégig az ártatlanságát hangsúlyozta. Az elnöki iroda most is arról szólt közleményében, hogy az elnök azt várja el a főügyészségtől, hogy vegye  figyelembe az ő jogászcsapatának véleményét is, mielőtt a vádemelésről dönt.

Az ügyben a kulcsfigura Sabir Sahik üzletember, akit 2005-ben bűnösnek találtak abban, hogy kenőpénzeket kért egy francia fegyvergyártól Zuma elnök javára. Az államfőt és kormányának több tagját azzal vádolták, hogy jutalékot fogadtak el vadászgépek, őrnaszádok és fegyverek beszerzéséért cserébe. Ezeket a vádakat 2005-ben fogalmazták meg, aztán az ügyészség négy évvel később ejtette őket.

Tavaly a legfelső bíróság helyt adott az ellenzéki Demokratikus Szövetség keresetének, mely arra irányult, hogy újból emeljenek vádat az elnök ellen. Ezt az államfő megvétózta.

Jacob Zuma elnöki mandátuma 2019-ben jár le és nem indulhat újra a posztért, miután már kétszer betöltötte azt. Eseményekben gazdag elnöksége idején nyolc bizalmatlansági indítványt élt túl, a legutóbbit augusztusban. Ő a legszínesebb és legvitatottabb államfő Dél-Afrika történetében 1994, a fehér kisebbség uralmának vége óta – véli a BBC.

Tavaly egyébként a dél-afrikai elnököt arra kötelezték, hogy fizessen vissza több mint félmillió dollárt az államnak, miután állami pénzeket használt fel saját háza bővítésére, a többi közt úszómedence és csirkeudvar építésére.

Fotó: Jacob Zuma a 2009-es világgazdasági fórumon

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez