Washington Moszkva karjaiba lökheti Iránt

Trump az Iránnal kötött nukleáris egyezmény ellen van – a másik öt nagyhatalom mellette

Az amerikai elnök nem hagyta jóvá az Iránnal megkötött nukleáris egyezményt, melyről ezek után a washingtoni honatyáknak kell dönteniük. A Kongresszus tagjainak 60 napjuk van arra, hogy megállapítsák: Irán valóban megszegte az egyezményt, ahogy azt Trump állítja és emiatt újra szankciókkal kell sújtani, vagy pedig az USA-nak továbbra is az az érdeke, hogy az egyezmény, melyet 2015-ben Obama idején írtak alá, továbbra is fennmaradjon. A szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke nemrég azzal vádolta meg Donald Trumpot, hogy “háborús ösvényre vezeti Amerikát és a világot!”

Hasszán Rohani iráni elnök visszautasította Donald Trump bírálatát, mely nemcsak a nukleáris egyezményre terjedt ki hanem a forradalmi gárdára is, melyet az amerikai elnök azzal vádolt, hogy a “terrorizmus egyik legfőbb támogatója”. Odáig nem ment el Trump, hogy terrorista szervezetnek nyilvánítsa a forradalmi gárdát, mely Irán vallásos rendszerének elitalakulata.

Irán ellenfelei: Izrael és Szaúd-Arábia támogatásáról biztosították Trump döntését, melyet mások viszont keményen bíráltak. Federica Mogherini asszony, az EU “külügyminisztere” kijelentette, hogy az Egyesült Államok ugyan nagy ország, de nem mondhat fel egyoldalúan egy nemzetközi egyezményt, melyet öt másik nagyhatalom vezetői is aláírtak. Az öt nagyhatalomból három európai: Nagy-Britannia, Franciaország és Németország. A német diplomácia vezetője még Trump bejelentése előtt óva intette Washingtont az Iránnal kötött nukleáris egyezmény felmondásától.

Sigmar Gabriel: Trump Oroszország karjaiba lökheti Iránt

Ha az USA nemet mond, akkor azzal forró konfliktushelyzet alakulhat ki a térségben, amely amúgy sem nyugodt – hangsúlyozta Sigmar Gabriel. Németország külügyminisztere szerint Európának mindenképp egységesnek kell maradnia abban, hogy megtartsák az Iránnal megkötött nukleáris egyezményt. Hat nagyhatalom írta alá ezt az egyezményt: az USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország.

Amennyiben Trump elutasítja az egyezményt, akkor ezzel Oroszország és Kína karjaiba hajthatja Iránt – mondta a német külügyminiszter. Oroszország már amúgy is részt vesz Irán békés atomprogramjában és Szíriában együtt támogatják Aszad elnök rendszerét. Óva inti Trump elnököt az iráni nukleáris egyezmény elutasításától Cem Özdemir is. A török származású német politikus a Zöldek pártjának vezetője és a német sajtó szerint ő az első számú esélyes, hogy Németország új külügyminisztere legyen, ha megalakul Angela Merkel új kormánya Berlinben.

Oroszország és Kína is bírálta Trump bejelentését. Moszkva felvetette a szavahihetőség problémáját. Ezt korábban már az amerikai vezérkari főnök is pedzegette, amikor feltette a költői kérdést: ha felmondjuk az Iránnal megkötött nukleáris egyezményt, akkor ki fog velünk hosszú távra megállapodni?

Fotó: Teherán / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez