Farkasszemet néznek a kurd milíciák és az iraki kormánycsapatok Kirkuk körül – videó

Amióta a kurdok népszavazáson nyilvánították ki, hogy függetlenséget akarnak, egyre feszültebb a viszony az iraki Kurdisztán és Bagdad között. A vita egyik legdrámaibb része Kirkuk hovatartozása.

Ez a város valaha kurd többségű volt és az Irakban élő kurdok a fővárosuknak tekintették, annál is inkább, mert az olajvidéknek is ez az egyik legfőbb központja Irakban.

Irak diktátora a kurdok gyengítése érdekében tömegesen telepített be arabokat Kirkukba. Közülük sokan elmenekültek Szaddám Husszein halála után. Azóta senki sem ismeri a pontos demográfiai helyzetet, de az ellentét fennáll és egyik fél sem akar engedni.

Washington, mely felfegyverezte a kurd milíciákat, igyekszik békíteni a két szemben álló felet, akik már réges régen egymásnak estek volna, ha az USA nem játszana mérséklő szerepet. Közben Törökország is egyre aktívabb, hiszen Kirkukban jelentős számú turkoman él, akiket Ankara törököknek tekint. Az USA három szövetségese néz tehát farkasszemet Kirkuk városa miatt Irakban és a megoldást senki sem tudja egyelőre sem Bagdadban, sem pedig Washingtonban.

A videót a helyzetről ITT nézhetik meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez