Megölték az Iszlám Állam délkelet-ázsiai emírjét a Fülöp-szigeteken

A hírt maga az ország hadügyminisztere jelentette be, abból az alkalomból, hogy a kormánycsapatok visszafoglalták Marawi városának legnagyobb részét. A katolikus többségű Fülöp-szigeteken a legnagyobb muzulmán város májusban került az iszlamista lázadók kezére.

Isnilon Hapilon, az Iszlám Állam délkelet-ázsiai emírje ebből az alkalomból kikiáltotta a helyi kalifátust, melyet más iszlamista erők is elismertek. Duterte elnök fogadkozott, hogy egy hónapon belül felszámolják a kalifátust, de csak hétfőn hajnalban indult meg a végső roham. Ennek során elesett az emír és egy másik fontos iszlamista vezér, Omar Maute. Most azonosítják a DNS mintákat – mondta a hadügyminiszter.

Több mint ezer ember meghalt és több mint 400 ezer lakost ki kellett telepíteni, amíg sikerült leszámolni az emírrel. Az iszlamista csapatok ugyanis fanatikus bátorsággal küzdöttek a Fülöp-szigeteken a legnagyobb muzulmán város megtartásáért. Az Egyesült Államok 5 millió dollárt tűzött ki az emír fejére. Az elmúlt hetekben egyre sürgették a Fülöp-szigetek hadseregét, hogy számolja fel az iszlamista lázadófészket. Washingtonban ugyanis attól tartottak, hogy a gyengülő Iszlám Állam dzsihádharcosai áttelepülhetnek Délkelet-Ázsiába és lángra lobbanthatják a világ legnépesebb muzulmán többségű államát, Indonéziát.

Fotó: robbantás Marawiban – Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez