Az Iszlám Állam délkelet-ázsiai kalifátust akar létrehozni a Fülöp-szigeteken

Több száz dzsihádharcos érkezett a katolikus többségű országba, hogy támogassa a helyi iszlamista erőket, melyek önálló államot kívánnak létrehozni, ahol Mohamed próféta szigorú törvénye, a saría van érvényben. Ezt Rodrigo Duterte elnök jelentette be, közölve: mindent megtesz azért, hogy ezt megakadályozza.

Elitalakulatokat vetnek be azért, hogy visszafoglalják a lázadóktól a 200 ezres Marawi városát Mindanao szigetén. Ez a muzulmán közösség központja a szigeten, és ezt szánják a kalifátus központjának a Fülöp-szigeteken és egész Délkelet-Ázsiában. Közben az Abu Szajjaf iszlamista szervezet, mely már évtizedek óta harcol a központi kormány ellen, megerősítette pozícióit a déli szigeteken.

Duterte elnök szerint átfogó tervről van szó, melybe beleilleszkedik az a kettős öngyilkos merénylet, melyet nemrég követtek el Indonéziában. Ez az ország muzulmán többségű, de a szélsőséges iszlamista mozgalmak eddig nem tudtak komoly befolyásra szert tenni ott. Ha viszont megalakulna a kalifátus a Fülöp-szigeteken, akkor megerősödnének a fanatikus szervezetek a muzulmán többségű országokban: Indonéziában és Malajziában. Egyelőre a dzsihádharcosok ebből a két országból a Fülöp-szigetekre mennek, hogy ott segítsék elő az iszlám térhódítását.

A lázadók az Iszlám Állam propagandamódszereit alkalmazzák. A mostani nagy offenzíva azzal kezdődött, hogy a helyi rendőrfőnöknek levágták a fejét. Az erről készült videó felkerült a világhálóra, hogy mindenkinek bizonyítsa: az Iszlám Állam harcosai nem viccelnek. A kíméletlen módszereiről ismert Duterte elnök hasonló választ ígért. Az államfő annál jobban fel van háborodva, mert Mindanao az ő szűkebb pátriája, vagyis az iszlám kalifátus személyes presztízsét is fenyegeti. A terrorizmusellenes harcban a Fülöp-szigetek számíthat mind az USA, mind pedig Kína támogatására, hiszen mindkét nagyhatalom maga is megtapasztalta a dzsihádharcosok fenyegetését a saját földjén is.

Fotó: Mindanao zászlaja / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez