3 ezer dzsihádharcos a brit utcákon

Theresa May miniszterelnök szerint fennáll a veszélye annak, hogy Manchester után újabb terrorakciót követnek el fanatikus iszlamista merénylők az Egyesült Királyságban. A terrorelhárító szolgálat szerint több mint 3000 dzsihádharcos készülődhet merényletre Nagy-Britanniában.

Különösen veszélyesek azok a fiatal dzsihádharcosok, akiket külföldön képeztek ki és igy rendelkeznek harci tapasztalattal. A manchesteri merénylőt Líbiában képezték ki. A terrorelhárító szolgálat szerint körülbelül 850, brit útlevéllel rendelkező fiatal harcolt illetve harcol az Iszlám Állam fekete lobogója alatt Irakban és Szíriában. Közülük körülbelül százan elestek, de a dzsihádharcosok fele visszatért Nagy-Britanniába. Ők a legveszélyesebbek, de rajtuk kivül is sok olyan muzulmán fiatal van, aki az Iszlám Állam befolyása alá került Nagy-Britanniában.

Több mint 3000 név szerepel az MI5 potenciális terroristákat tartalmazó listáján, de ez megoldhatatlan feladat elé állítja a brit terrorelhárítást. Miért? Mert egyetlen dzsihádharcos folyamatos megfigyelése 30 embert igényel! Ennyi embere nincs a terrorelhárító szolgálatnak. Jelenleg mintegy 50 dzsihádharcost figyel meg az MI5 a több mint 3000-ből! Az Iszlám Állam magára vállalta a manchesteri merényletet, hogy ezzel is mutassa: bár Irakban és Szíriában rosszul áll, de képes csapást mérni ellenfeleire a világ távoli pontjain is. A terrorelhárító szolgálat lázasan kutat azután, hogy milyen kapcsolata lehetett a manchesteri merénylőnek az Iszlám Állammal.

A magányos terrorista teóriájában kevesen hisznek a szakértők közül. Azt gyanítják, hogy a dzsihádharcosokat a távolból irányítják, és ehhez felhasználják a korszerű információs technológiát. Az Iszlám Állam hírszerzését olyan tisztek irányítják, akik korábban Szaddám Huszeint szolgálták. Sokat közülük Oroszországban képeztek ki. A brit terrorelhárítás ezt a szervezetet akarja feltörni – amerikai segítséggel -, hogy csökkentse a terrorveszélyt, mely miatt a készültséget most a kritikus szintre emelték az Egyesült Királyságban.

Fotó: Lovasrendőr a Buckingham palotánál / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez